Vakantie Wegwijzer Nederland - VakantieWegwijzer.com geeft een overzicht van vakanties, goedkope lastminutes, wintersportvakanties en verre reizen.  Vakantie Wegwijzer Belgie - Grootste aanbieder van vakanties, last minutes, wintersport en citytrips van Belgie!  home     landen     schotland
print deze pagina  facebook vakantiewegwijzer  twitter vakantiewegwijs
Informatie
Over ons
Link service
Link toevoegen
Partner worden
Sitemap
Top 100
Contact
Uitverkoop
Dagaanbieding
Kortingshoek
SunnyDeal
 meer aanbiedingen
Vakantietips
Aanbiedingen
Beoordeling
Brochures
Inentingen
Reisorganisaties
Reisvergelijkingen
Reisverslagen
Routeplanners
Vakantienieuws
Vakantievoorbereiding
 meer vakantietips

Zonvakanties
Arke
De Jong Intra
Neckermann
Sunweb
 meer zonvakanties
Lastminutes
Kras lastminutes
Verre lastminutes
Peter Langhout
 meer lastminutes
Verre reizen
FOX
Koning Aap
Tenzing Travel
NRV Holiday
TunaFish
 meer verre reizen
Auto vakanties
ANWB autovakanties
De Jong Intra
Kras autovakanties
Peter Langhout
Sunweb Autovakanties
Vacance Select
 meer autovakanties
Wintersport
Bizz Travel
Clubmed
Husk Winter
Sunweb Winter
 meer wintersport
Vliegtickets
Cheap Tickets
Ebookers
Expedia
KLM
Vliegen naar
World Ticket Center
 meer vliegtickets
Stedentrips
Effeweg
Ga Samen
Van Nood reizen
Weekendesk
 meer stedentrips
Hotels
Accor
BoekHotel.nl
Expedia
Formule 1 hotels
Hotels.com
Hotelspecials.nl
 meer hotels
Campings
Countrycamp
Ecamp
Eurocamp
Gustocamp
Petit Paradis
Suncamp
 meer campings
Bungalowparken Center Parcs
Hogenboom
Landal Greenparks
Libema
Roompot Vakanties
Vakantiepark Oranje
 meer bungalows

Schotland reizen
Arke Schotland
SNP Natuurreizen
Voetbalreizen Schotland
House of Britain
Pelikaan busreizen
Groepsreis Schotland
ASCI kampeerreis
Goed Idee Reizen
 meer partners

Schotland - het laatste onafhankelijke Keltische land

Een ruig land, met veel overblijfselen uit een fascinerend verleden.


Schotland is een land dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Het is minder druk bewoond met zijn dikke vijf miljoen inwoners op bijna 79.000km². Schotland grenst in het zuiden aan Engeland, en is omringt door de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Ten noorden van het vasteland liggen ontelbaar veel eilanden die tot Schotland behoren. Ze worden voornamelijk bewoond worden door schapen, zeehonden en enorme aantallen vogels.Bijna alle Schotten spreken Engels. Sommige praten een taal verwant aan het Engels, die laaglandschots wordt genoemd. Noordelijker spraken vele mensen nog Schots-Gaelisch. De hoofdstad is Edinburgh.

De natuur van Schotland

Het land leunt van klimaat bij Engeland. Het landschap daarentegen is ruwer, net als zijn geschiedenis. De bergen zijn scherper, en hoger. Grote stukken zijn er schaars bewoond, of zelfs niet bewoond. De begroeiing rijk en vol, maar geeft een schaarse indruk. Je krijgt de indruk dat leven in die streken niet altijd even gemakkelijk is geweest. Vaak begint het er onverwacht te regenen, of hangt er een dichte mist.

Schotland SchotlandIn de Schotse Hooglanden liggen diverse nationale parken waar zich bochtige wegen doorheen kronkelen. De hoogste bergtop is Ben Nevis in het Grampian Gebergte, zo'n 160 kilometer ten noorden van Glasgow. De top bevindt zich gemiddeld 355 dagen per jaar in de wolken. Ondanks de weersomstandigheden is de beklimming van Ben Nevis erg populair: gemiddeld 100.000 mensen per jaar.

Schotse geschiedenis

Net zoals Engeland, heeft Schotland geschiedkundige sporen uit verschillende tijdperken, waarvan het vroegste ruim 14.000 jaar geleden is. Denk aan de staande stenen. Echter, meer prominent aanwezig, is de Romeinse geschiedenis, de eerste geschreven geschiedenis van Schotland. Er zijn nog verschillende overblijfselen van Romeinse huizen, dorpen en verdedigingswerken. Vele daarvan zijn te bezoeken.

Net zoals in Engeland vind je ook ruïnes van kastelen en huizen. Sommige daarvan zijn nog in goede staat, en ook te bezoeken voor een klein bedrag.

Populaire zoektermen

dundee informatie schotland vakantietips mythen en legenden schotland foto's stedentrips edinburg holiday deals kastelen schotse hooglanden rondreis glasgow ierland campings wales aberdeen

De hoogtepunten van Schotland

Schotse clans

Ook het bekende beeld dat wij buitenlanders van de Schotten hebben, is gebaseerd op geschiedenis. Schotland was ooit bewoond door verschillende clans, die hun eigen kleuren droegen in hun kilt. Een lap stof die om het middel werd gewikkeld als een soort rok. Dit kledingstuk was overigens bedoeld voor mannen en jongens.

Deze clans kenden elk hun eigen ruitpatroon, dat ze aldus droegen in hun kilt. Maar dat was niet genoeg om zichzelf als clan te onderscheiden. De bekende highlandgames, waar mannen het tegen elkaar opnemen in disciplines als paalwerpen en kogelslingeren, zijn gebaseerd op traditionele clanspelen.

De West Highland Way

Voor wie graag wat meer actie tijdens zijn vakantie wil, biedt Schotland een ruig terrein voor wandelaars. Er zijn verschillende routes voor wandelaars of backpackers, waarvan de bekendste de West Highland Way is. Het terrein is vaak uitdagender dan wandelroutes die je in Ierland of Engeland vindt, en bovendien minder vaak betreden. Sommige stukken zijn wild overgroeid, zodat je ook daartussen je weg moet zoeken. Maar naast dat zijn deze wandelingen ware aanraders.

Gastronomie

Voor de levensgenieter heeft Schotland zijn eigen geheimen. Een maaltijd met verse vis, of voor de liefhebbers: Haggis, een schapenmaag gevuld met verschillend orgaanvlees, kruiden en havermout. Overigens houden de Schotten er schijnbaar van om toeristen wijs te maken dat Haggis een klein diertje is, waarop gejaagd moet worden voor het de pot in gaat. Laat je dus niet vangen!

Om dat allemaal door te spoelen kan je genieten van de werelds beste whisky’s, waar Schotland toch om bekend staat.

Kortom: Schotland is een land dat tegelijk voor iedereen wat te bieden heeft, en iedereen kan verrassen.Glasgow

Sinds begin deze maand vliegt Easyjet rechtstreeks naar Glasgow, reden te meer om Schotland's grootste stad eens aan te doen. Glasgow is een stad die bol staat van stijl en cultuur. Een mix van internationaal gerenommeerde musea, geweldige architectuur en een bruisend nachtleven met veel live muziek. Behalve muziekstad wordt Glasgow ook beschouwd als de beste winkelbestemming in Groot-Brittannië na Londen.Reizen naar Schotland

Aanbieders van vakanties naar Schotland

Schotland, een mystiek land, gevormd door eeuwen geschiedenis en bezocht door vele vreemde volken. Tijdens uw reis naar Schotland zult u vele van dé kenmerken van Schotland ontdekken, zoals de Highlands, met de woeste bergen, de typische "lochs" (meren) en de bekende eilandengroepen als de Orkney's en de Hebriden.

Dat de beste Whisky uit Schotland komt is bekend, maar Schotland heeft op culinair gebied veel meer te bieden. Van gerookte zalm en Angus rundvlees tot een typisch Schots gerecht als haggis. Onlangs werden drie nieuwe Schotse restaurants met een Michelinster beloond. Naast een uitgebreid aanbod van toprestaurants zijn er vele gezellige pubs & bistro's en de traditionele fish-and-chipszaken. Boek een van de mooie reizen naar het prachtige Schotland bij een van onze partners:
 arke reizen naar schotland
 snp natuurreizen in schotland

Waar ligt Schotland? Schotland op de wereldkaart!