VakantieWegwijzer Vakanties, lastminutes, wintersport en stedentrips.
Home     landen     mongolie print deze pagina
   Uitverkoop   Zonvakanties   Thema reizen   Lastminutes   Verre reizen   Auto vakanties   Wintersport   Vliegtickets   Stedentrips   Hotels   Campings   Bungalowparken   Accommodaties   Reisorganisaties
Mongolie

  mongolie   reizen   trans mongolie express   linkoverzicht mongolie


Algemene informatie over MongolieHet immense land MongoliŽ ligt in Centraal-AziŽ, ingeklemd tussen twee grootmachten; SiberiŽ in het noorden en China in het zuiden. Met deze geÔsoleerde ligging is het de grootste geheel door land omgeven staat. Omdat het ver van zee ligt, heeft het een extreem landklimaat. De winters kunnen lang en koud zijn, met veel sneeuw. De zomers zijn kort en heet. Temperaturen variŽren van min 40į tot plus 40į C. De enige maanden dat er geen sneeuw valt zijn juni, juli en augustus! Mongolie wordt ook wel het Land van de Blauwe Hemel genoemd. Deze naam dankt het aan de vele zonnige dagen.

Mongolie is een van de dunstbevolkte land ter wereld; de pure leegte van het land is erg indrukwekkend. Mongolie kent grofweg 2 delen, het groene noorden met fantastische landschappen en het droge zuiden waar de Gobi woestijn zich bevindt. De Trans Mongolische spoorlijn loopt dwars door de Gobi woestijn en is alleen daarom al een speciale beleving.
    meer trans mongolie express

Het land ligt op de Mongoolse hoogvlakte met toendra's en steppegebieden in het noorden, bergachtig gebied in het midden, en de onvruchtbare Gobi-woestijn in het zuiden, die doorloopt in China. Meer dan de helft van het land is bedekt met gras waarop kuddes paarden, schapen, geiten, kamelen en yakken grazen.

Op het drielandenpunt van MongoliŽ, Rusland en China ligt de Tavan Bogd in de Altai bergen, met de Nairandal Peak die met 4.374 m het hoogste punt van MongoliŽ vormt.


Mongolie Mongolie
Klimaat
Met ťťn van de meest extreme klimaten op aarde is het leven van de Mongoolse nomaden gericht op overleven. MongoliŽ ligt op grote hoogte en ver van zee waardoor de winters lang en koud zijn en de zomers kort en warm. Temperaturen in de winter van -45įC zijn niet vreemd en in de zomer kan het in de zuidelijke Gobi woestijn wel +45įC worden.

De koude winters zijn wel zonnig met weinig wind en weinig sneeuw. Het zicht in het winterlandschap is eindeloos ver en geluid kan over ongekende afstanden gehoord worden. De onverharde wegen zijn meestal goed begaanbaar waardoor jeeptours het hele jaar door kunnen worden uitgevoerd. Omdat de meeste toeristengers in september sluiten en kamperen geen optie is, overnacht Mongolia Tours Ďs winters bij nomaden in hun ger waar de kachel brandt. Een vuurtje onder de motor moet er voor zorgen dat de diesel niet bevriest. Meerdaagse paardentrekkings zijn slechts mogelijk van eind maart tot begin november. De vrieskou is namelijk gevaarlijk voor hun longen wanneer ze teveel inspanning moeten leveren.

Wanneer het voorjaar begint, komt de temperatuur in UlaanBaatar boven het nulpunt. Het voorseizoen van eind maart tot in mei kenmerkt zich door droogte en veel wind waardoor er geregeld zandstormen plaatsvinden. Het najaar, van oktober tot begin november, is droog met mooie herfstkleuren en de temperatuur daalt flink. Grote temperatuurwisselingen tussen dag en nacht komen voornamelijk voor in het voor- en naseizoen.

Tijdens de zomer van eind mei tot en met september zijn de meeste toeristen in het land. De eerste bladeren en bloemen verschijnen en dit is ook de warmste periode van het jaar. Van half juni tot half september valt bijna alle neerslag, maar met een gemiddelde van slechts 225 millimeter per jaar regent het niet veel. In het zuiden van de Gobiwoestijn valt zelfs minder dan 50 millimeter per jaar.

Voor historische ťn up-to-date klimaatgegevens zijn verschillende goede websites voorhanden. De gegevens van UlaanBaatar zijn een goed gemiddelde voor MongoliŽ. In het zuiden is het warmer en droger, en in het noorden en in de bergen kouder en natter.


Een oase in de Gobi WoestijnUlaanBaatar
De hoofdstad van MongoliŽ UlaanBaatar, ook wel Ulan Bator geschreven, telt ongeveer 1 miljoen inwoners. Dat komt neer op een derde van de bevolking. UlaanBaatar is de koudste hoofdstad ter wereld met een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van -1.3 įC!

De stad kreeg zijn huidige naam tijdens de socialistische revolutie en betekent letterlijk "Rode Held". UlaanBaatar heeft geen grootse of karakteristieke gebouwen, brede boulevards en een bruisende middenstand, zoals andere hoofdsteden. Het ontbreken van dit alles maakt UlaanBaatar nu juist zo charmant. De meest interessante bezienswaardigheden zijn het Gandan Khiid uit 1838, het belangrijkste nog in gebruik zijnde Tibetaans Boeddhistische klooster van MongoliŽ en het Winterpaleis van Bogd Khan uit 1893 met hele mooie thanka's en een gertent gemaakt van huiden van de sneeuwluipaard.

De grootste toeristische attractie van UlaanBaatar is het Gandan klooster, een voormalig klooster waarvan gezegd wordt dat er ooit 100.000 monniken woonden. Op zondag worden er nog steeds diensten gehouden.

Ook op het gebied van musea is UlaanBaatar de moeite waard; vooral het Natuurhistorisch museum vlakbij de hoofdstraat is erg mooi. Hier worden onder meer dinosaurusresten uit de Gobi woestijn tentoongesteld.


Topbezienswaardigheden in Mongolie

 • De hoofdstad UlaanBaatar met het het Gandan klooster, het Winterpaleis van Bogd Khan en diverse musea.
 • Het landschap in de provincie Arkhangai is verbluffend: woeste rivieren vol vis wisselen vulkanen en meren af. De hoofdstad van deze streek is de stad Tsetserleg; ťťn van de weinige mooie steden in het land. Bezoek ook zeker de Buyandelgeruulekh Khidd; een tempel, klooster en museum in ťťn, gebouwd in 1586.
 • De provincie Tov waar ook hoofdstad UlaanBaatar in ligt, is wat betreft transport het best uitgerust. De wegen zijn geplaveid en vanuit UlaanBaatar vertrekken veel busdiensten naar nabijgelegen plaatsen en streken. Behalve de hoofdstad zijn er diverse bezienswaardigheden. De Moederrots bijvoorbeeld staat bekend als heilig en ligt op zo'n zestig kilometer van UlaanBaatar.
 • Ten zuidwesten van Tov ligt de provincie Ovorkhangai. De hoofdstad van Ovorkhangai is Arvainkheer, een kleine stad zonder noemenswaardige bezienswaardigheden. Eťn van de mooiste bezienswaardigheden van MongoliŽ is echter de vroegere hoofdstad van MongoliŽ, Kharkhorin. Ten tijde van Djenghis Khan was deze stad het centrum en de hoofdstad van de Mongoolse Rijk. De restanten van de eens zo mooie gebouwen werden gebruikt om het befaamde Erdene Zuu klooster te bouwen.
 • In het noorden ligt de provincie Khovsgol, die vanwege het beroemde Khovsgol Nuur meer steeds meer bezoekers krijgt. Het is gevuld met zoet water dat zo zuiver is dat het gedronken kan worden. Het landschap bestaat uit idyllische meertjes en bossen, afgewisseld door steppegras. De grote hoeveelheid neerslag in deze streek draagt bij aan de sfeer. Donkere wolken en regenbogen geven de omgeving een haast feeŽriek karakter.Mongolie Mongolie
Op vakantie naar Mongolie
Steeds meer toeristen reizen richting MongoliŽ. Het land heeft dan ook veel te bieden; van indrukwekkende vergezichten en adembenemende meren tot rustieke kloosters. Bovendien hoort bij deze pluspunten ook de ongekende Mongoolse gastvrijheid vermeld te worden. Veel mensen stoppen in MongoliŽ op doorreis met de Trans-SiberiŽ Express, maar een afzonderlijk bezoek is zeker ook de moeite waard.
    meer trans mongolie express


Bevolking Mongolie
Mongolie is ongeveer 38 keer zo groot als Nederland, het is zo groot als West-Europa, en er wonen slechts 2,7 miljoen mensen. Daarmee heeft MongoliŽ ťťn van de laagste bevolkingsdichtheden ter wereld. Hiernaast leven nog 4.800.000 MongoliŽrs in China. Het vee is met meer dan dertig miljoen dieren een stuk beter vertegenwoordigd; de mensen in Mongolie hebben het meeste vee per hoofd van de bevolking ter wereld.

Het overgrote deel van de Mongoolse bevolking, bijna 90%, behoort tot de Khalkh MongoliŽrs. De overige 10% bestaat uit Buryaten, Kazakken, Uyguren en enkele andere minderheidsgroepen.

Ongeveer een derde van de bevolking leeft in de hoofdstad Ulaanbaatar. De grootste steden, na de hoofdstad Ulaanbaatar, zijn Erdenet, Darhan, Tsjojbalsan, Olgij, Saynshand, Ulaangom, Hovd, MŲrŲn en Uliastaj.

De landelijke bevolking leeft overwegend nomadisch in traditionele vilten tenten, yurten, en voorziet in haar levensbehoeften door veeteelt. Schapen, paarden en kamelen worden in vrij lopende kuddes gehouden.

In het noorden van het land is enige vorm van industrie in de vorm van houtverwerking en mijnbouw. De belangrijkste exportproducten zijn koper, textiel en kasjmierproducten. Er wordt vooral geŽxporteerd naar China, de VS en Groot-BrittanniŽ.


Natuur Mongolie
MongoliŽ heeft een divers landschap, maar staat voor de meeste mensen toch bekend als het land van de groene steppe. Met een gemiddelde hoogte van meer dan 1.500 meter boven zeeniveau, is het ťťn van de hoogst gelegen landen ter wereld.

Meer dan de helft van het land is bedekt met gras waarop kuddes paarden, schapen, geiten, kamelen en yakken grazen. Voor een achtste deel bestaat het land uit taiga bossen, waarin voornamelijk naaldbomen en berken groeien. Een derde van MongoliŽ wordt gevormd door woestijn. Geen grote zandvlakten, maar veelal kaal uitgestrekt gebied, hier en daar begroeid met woestijnplantjes. De Gobi woestijn beslaat een groot gedeelte van het zuiden van het land.

Dan zijn er nog de woeste bergen zoals de Mongoolse Altai en het Khangaigebergte, met toppen van boven de 4.000 meter, de uitgestrekte valleien en de vele zoet- en zoutwatermeren. In het uiterste noorden ligt het grote KhŲvsgŲlmeer. Een enorm zoetwatermeer dat 2% van de wereldvoorraad zoet water bevat en zo zuiver is dat je het gewoon kunt drinken.

Om de natuur zo veel mogelijk in stand te houden, zijn er verschillende delen in MongoliŽ tot beschermde gebieden verklaard. De oppervlakte van deze gebieden bedraagt ongeveer 15% van het totale landoppervlak. Het doel van de regering is om tenminste 30% tot beschermd gebied te maken.


Cultuur Mongolie
Religie neemt in MongoliŽ een belangrijke plaats in het dagelijks leven in. Sinds de val van het communisme in 1992 en de wederinvoering van de godsdienstvrijheid is het beoefenen van religie, zoals Tibetaans boeddhisme en traditioneel sjamanisme weer toegestaan en werden er weer enkele kloosters ingericht.

Het overgrote deel van de MongoliŽrs is animist; zij vrezen voor geesten en proberen deze tevreden te houden. De verering voor de dalai lama is bijzonder groot onder de bevolking, wat blijkt uit het de inrichting van de yurten waar zijn portret dan hangt. Het lamaÔstisch boeddhisme wordt openlijk beleden door 90% van de bevolking.

Tot de traditionele cultuur van MongoliŽ behoort het bereiden van een licht alcoholische drank uit paardenmelk. Deze mousserende drank met anderhalf tot twee procent alcohol wordt airag of kumys genoemd en wordt 's zomers tijdens de Naadam door de mannen in grote hoeveelheden gedronken.

Omdat de Mongoolse maatschappij traditioneel uit rondtrekkende veehouders bestaat is er weinig akkerbouw en daardoor worden weinig groenten en andere gewassen gebruikt in de bereiding. Daarentegen heeft Mongolie een buitengewone diversiteit aan gerechten met melk- en vleesproducten. Een grote verscheidenheid vleessoorten wordt op alle denkbare wijzen bereidt en er is een grote varieteit droge en natte yoghurts. Sommige yoghurts worden zo gedroogd, dat het een ijzerhard koekje wordt, wat niet alleen heel voedzaam is, maar ook goed voor het gebid.

De officiŽle taal is het Mongools en andere talen die gesproken worden zijn het Russisch en het Kazachs. Daarnaast worden Russisch en het Engels onderwezen op de scholen. De van het Oejgoers afstammende schrijfwijze van de Mongoolse taal is verticaal; ze wordt van boven naar beneden geschreven. Een bijzonderheid in de zangkunst is de boventoonzang (khuumi). Deze wordt vaak begeleid door een muzikant die de paardenhalsviool bespeelt.


Geschiedenis Mongolie
Eens was MongoliŽ een machtige en trotse natie. MongoliŽ wordt ook nog steeds het land van Genghis Khan genoemd. Deze machtige veroveraar verenigde in de dertiende eeuw de Mongoolse stammen, waarmee hij het grootste rijk creŽerde dat ooit ter wereld bestaan heeft. Dit enorme rijk strekte zich uit van Oost-Europa tot aan de Grote Oceaan en Noord-India. Onder Genghis Kahn was het zelfs groter dan het Rijk van Alexander de Grote en de Romeinse keizer Caesar.

Het leger was niet eens erg groot, maar de MongoliŽrs waren voortreffelijke ruiters en de beste boogschieters. Uiteindelijk werden de nomadische Mongoolse stammen verslagen en werd Mongolie door China veroverd. Ook de Japanners en Russen vielen met regelmaat deze gebieden binnen.

In het begin van de twintigste eeuw werd MongoliŽ door de Sovjet Unie volledig gedomineerd, maar vanwege strategische redenen bleef het wel onafhankelijk. Onder de ijzeren vuist van Stalin begon de russificatie van MongoliŽ. Bijna alle 700 boeddhistische tempels werden verwoest en de monniken werden vermoord of gedwongen hun roeping op te geven. Het Mongoolse schrift werd vervangen door het cyrillisch en revolutionaire geschiedschrijving vond plaats.

Pas na de val van het communisme in 1992 werd MongoliŽ een vrije republiek. Sinds die tijd is MongoliŽ een democratie. De communistische Revolutionaire Volkspartij van MongoliŽ (MPRP) gaf na een geweldloze revolutie de macht uit handen. Er werden vrije verkiezingen uitgeschreven en het boeddhisme, kon weer haar belangrijke spirituele plaats innemen.

De Lamaistische boeddhisten werden krachtig onderdrukt door de communisten. Echter, sinds 1990 is er een opleving waardoor het aantal boeddhistische kloosters zich heeft uitgebreid van 1 tot meer dan 100.

De grondwet propageert nu vrijheid van godsdienst en de Marxistische ideologie wordt nu ook niet langer erkend. Wel zijn er recent wetten aangenomen waarin het boeddhisme, de islam en het shamanisme als hoofdreligies worden erkend.

Mongolia Tours
Mongolia Tours is dť specialist op het gebied van reizen naar Mongolie. Tijdens een reis met Mongolia Tours maak je kennis met de authentieke bevolking, waarvan een ruime helft een bestaan leidt als nomadische veehoeder en hun kuddes nog steeds de basis van de economie vormen. Zo'n vier keer per jaar trekken ze met hun vee over de uitgestrekte steppen en door de Gobiwoestijn, op zoek naar water, voedsel en betere weersomstandheden. Met name schapen, geiten, kamelen, paarden en yakken worden getemd en in kuddes gehouden.

Zoals je kunt verwachten in een land van nomaden en met nauwelijks begaanbare wegen, is het paard het voornaamste vervoermiddel. De MongoliŽrs staan bekend als fantastische ruiters die op een paard geboren lijken te zijn. De grote witte vilten tenten waarin nog meer dan de helft van de bevolking woont, worden gers genoemd. Deze ronde tenten met mooi beschilderde houten spanten en kleine houten toegangsdeur, zijn zo gemaakt dat ze snel afgebroken en weer opgebouwd kunnen worden, wanneer ze weer verder trekken naar een ander gebied.
    bekijk de verschillende reizen


Een aantal praktische zaken:
 • De lokale valuta is de tŲgrŲg
 • Het is pas sinds kort mogelijk om in Ulan Bator geld te pinnen
 • In de hoofdstad Ulan Bator is het tijdsverschil met Nederland in de zomer +6 en in de winter +7 uur
 • De officiŽle Mongoolse taal is het Khalkh Mongools.
 • Een visum voor MongoliŽ kost Ä 70,- en is 30 dagen geldig. Dit visum is verkrijgbaar bij aankomst op de luchthaven van Ulan Bator of als je met de Trans- SiberiŽ expres reist, bij de grens.
 • Voor een verblijf langer dan 30 dagen moet je het visum in Nederland bij het Mongools consulaat aanvragen.
 • Bradt Travel Guide Mongolia
 • Te gast in MongoliŽ: leuke verhalen en achtergrondinformatie ook over de Trans Mongolie Express, maar vrij beperkt
 • Steppeland van Tjalling Halbertsma: Fantastisch boek geschreven door de adviseur van de Mongoolse minister-president die al heel wat van MongoliŽ gezien heeft
 • The Rough Guide to Beijing: enorm veel informatie en nuttige tips, voorzien van handige kaartjes
   Handige links   Azie   Vakantietips   Accommodaties   Reizen A-Z   Sportreizen


   Landen   Steden


Quick links: all inclusives - autoverhuur - brochures - bungalows - campings - disneyland - fietsvakantie - hotels - huwelijksreizen - kerstvakanties - lastminutes - marathonreizen - paardrijvakanties - reisorganisaties - stedentrips - verre reizen - vliegtickets - wintersport - zeilvakanties - zonvakanties  Landen: argentinie - aruba - australie - belgie - bonaire - brazilie - bulgarije - canada - china - cuba - curacao - cyprus - denemarken - dominicaanse republiek - dubai - duitsland - egypte - engeland - finland - frankrijk - griekenland - hongarije - ierland - ijsland - india - indonesie - italie - kroatie - maleisie - marokko - mexico - nederland - nieuw-zeeland - noorwegen - oostenrijk - polen - portugal - schotland - spanje - thailand - tsjechie - turkije - usa - zuid-afrika - zwitserland   Steden: amsterdam - antwerpen - athene - bangkok - barcelona- berlijn - brussel - dublin - florence - glasgow - helsinki - istanbul - kopenhagen - kuala lumpur - las vegas - lissabon - londen - madrid - manchester - milaan - moskou - new york - oslo - parijs - praag - rome - stockholm - sydney - venetie - wenen  Websites van Travelto: boekhotel.nl - reishonger.nl - skivakanties-frankrijk - skivakanties-italie - skivakanties-oostenrijk - skivakanties-tsjechie - skivakanties-zwitserland - boekhotel.be - hotstart.be
Help: sitemap - foute info op site? - link toevoegen? - ideeen of tips?   Contact: email ons 

Info: over ons - in de pers - sitemap - contact - adverteren  
Service: link toevoegen - partner worden - linkservice (uniek in Nederland!)
Copyright © 2008 - 2021 Travelto - termen en condities - home

This website is powered by: Expedia is 's werelds grootste online reisbureau en aanbieder van hotelkamers. Het grootste aanbod bungalows en appartementen midden in de natuur met uitgebreide faciliteiten. Geniet van een heerlijk verblijf bij Landal GreenParks. Op Ebookers.nl kan je zelf een stukje vakantie boeken of combineren en zelf samenstellen: goedkope vliegtickets kan je bij verschillende airlines op prijs vergelijken en boeken, een auto huren doe je bij de meest gerenommeerde bedrijven aan de beste prijs! FOX Vakanties ......dť verre reizen touroperator! Budget wintersportvakanties met auto en bus naar de Franse Alpen. Een Husk Wintersport boek je al vanaf 59 euro inclusief busreis, accommodatie en skipas! Accorhotels.com, Europees marktleider in de hotellerie, met meer dan 4.000 hotels in 90 landen. Hotels voor iedereen; particulieren en zakelijk, vergaderingen en evenementen. D-reizen.nl - Dezelfde reis voor de laagste prijs Kras biedt stedentrips, vliegtickets en goedkope zonvakanties CheapTickets.nl is de website voor het online boeken van alle vliegtickets. Op de site vind je het meest complete aanbod van vluchten tegen de allerbeste prijzen.