VakantieWegwijzer Ijsland
Home     landen     ijsland print deze pagina  twitter vakantiewegwijs
   Reizen naar IJsland   Stedentrips IJsland   Accommodatie   Vliegtickets IJsland   Autoverhuur IJsland   Uitverkoop   Zonvakanties   Thema reizen   Lastminutes   Verre reizen   Auto vakanties   Wintersport   Vliegtickets   Stedentrips   Hotels   Campings   Bungalowparken   Accommodaties   Reisorganisaties

IJsland

  ijsland   vakanties   vliegtickets   autoverhuur   hotels   vakantiehuizen   foto's   kaart en plattegrond   video's   linkoverzicht ijsland


Algemene informatie over IJsland
Velkomin til Íslands, welkom op IJsland!IJsland is een uniek land. Het is met geen ander land te vergelijken! Het land is beroemd om zijn prachtige natuur en enkele opmerkelijke natuurverschijnselen, zoals de spuitende geisers, de bijna twintig nog actieve vulkanen, de vogelrotsen van Látrabjerg, het vogelmeer Myvatn, de grillige lava- en rotsformaties, de lange poolnachten en de middernachtzon, indrukwekkende gletsjers en ook door de afwezigheid van bomen. Een groot gedeelte van de kustlijn wordt gekenmerkt door fjorden en baaien. In het zuiden zul je echter geen natuurlijke inhammen aantreffen.


IJsland is ook een geweldig land om uit te gaan. Het uitgaansleven neemt bij de IJslanders een zeer belangrijke plaats in. Binnen drie uur kunt u in IJsland zijn om na de 'verplichte' excursies naar Gullfoss, Ţingvellir en de geisers, 's avonds te gaan stappen in Reykjavik. Dit is een van de leukste uitgaanssteden van Europa, waar in de kroegen, nachtclubs en discotheken een vriendelijke sfeer heerst. Na een lange nacht kunt u dan bijkomen van de nachtelijke inspanningen tijdens een walvissafari! Houd wel rekening met het forse prijsniveau van IJsland.

IJsland is het meest westelijk gelegen land Europa en ligt in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan net onder de poolcirkel. Groenland ligt 300 km ten westen van IJsland en Noorwegen ligt 1.000 km ten oosten van IJsland. IJsland hoort bij Scandinavië. De vuurtoren bij Bjargtangar, nabij de vogelkliffen van Látrabjarg, is het meest westelijke puntje van Europa.

IJsland is na Groot-Brittanie het grootste eiland van Europa, en ruim drie keer zo groot als Nederland. Er is afgesproken dat Groenland het grootste eiland ter wereld is, omdat Australie wordt gezien als een continent. Zou het land als een eiland gezien worden, dan is het met een oppervlakte van meer dan 7.5 miljoen km˛ wél het grootste eiland ter wereld.

Voor IJsland volstaat uw geldige identiteitskaart. Er zijn geen internationale reispas, visum noch inentingen nodig.


De natuur van IJsland
IJsland is een groot, woest en bergachtig eiland. De naam van het land is enigszins misleidend, want slechts 10% van IJsland is bedekt met gletsjers en het land heeft een verrassend mild klimaat.

IJsland is een relatief jong land. Ongeveer 20 miljoen jaar geleden rees IJsland op uit de zee. Op IJsland zijn de krachten die de aarde vorm hebben gegeven nog volop actief. De Midden Atlantische Rug is het breukvlak van het Europese en het Noord-Amerikaanse continent. Een deel van deze breuklijn loopt van noord naar zuid door het midden van IJsland, waardoor het nieuwe land doormidden is gebroken en de delen uit elkaar drijven. Hierdoor krijgt het onderliggende magma de kans naar de oppervlakte te komen en daar de ontstane scheuren op te vullen. Het eiland groeit als gevolg van vulkanisme nog steeds aan. foto ter beschikking gesteld door Paul Kornaat

Grote delen van IJsland zijn nog ongerept en nergens anders tref je zo'n grote verscheidenheid aan indrukwekkende landschappen en natuurverschijnselen aan op zo'n relatief klein oppervlak. Vulkaanuitbarstingen, lavastromen en aardbevingen geven IJsland steeds een ander aanzien. Er zijn kilometerslange kraterrijen, immense gletsjers, watervallen in alle soorten en maten, fraaie tafelbergen, steil uit zee oprijzende vogelkliffen en nog veel meer.

Onbewoonde binnenland
Driekwart van het land bestaat uit zand- en grindwoestijnen, gletsjers, rotsen en lavavelden. Dat houdt in dat slechts een kwart van IJsland blijvend begroeid is. Door de zware regenval en het water van de vele smeltende gletsjers komen er veel rivieren in IJsland voor, die door de snelle stroming geen van allen bevaarbaar zijn.

Watervallen en gletsjers
Gletsjers bedekken ongeveer 11% van IJsland. De grootste gletsjer, de Vatnajökull, bevindt zich in Zuid IJsland en is groter dan alle gletsjers van de Alpen, Noorwegen en andere IJslandse gletsjers samen (8.456 km2). Door het warmer wordende klimaat worden de gletsjers echter steeds dunner en sommige kleine gletsjers zijn al verdwenen. Watervallen zijn ook kenmerkend voor het IJslandse landschap en komen in alle soorten en maten voor. De hoogste (190 meter) waterval van Europa ligt op IJsland, de Glymur. Omdat IJsland geologisch gezien nog erg jong is en de rivieren zich nog een weg door het harde basalt moeten slijten, komen er veel watervallen voor, waarvan er een aantal spectaculair zijn. De Dettifoss is qua watervolume de grootste waterval van Europa. foto's ter beschikking gesteld door IJsland-enzo

Vulkanen
Vulkanen zijn er in vele soorten en ze komen op IJsland allemaal voor. Van al het vulkanische materiaal dat de afgelopen vijfhonderd jaar wereldwijd is uitgestoten, ligt ongeveer de helft op IJsland. De beroemdste vulkaan op IJsland is de Hekla, die sinds het jaar 1104 al minstens 20 maal is uitgebarsten. De laatste keer dateert van 1991. De vulkaan is ongeveer 7.000 jaar oud en 1.491 meter hoog.

Ook onder de zeespiegel vinden vaak vulkanische uitbarstingen plaats, evenals onder de gletsjers, waarbij de gloeiende lava zich een weg door het ijs boort. Het aantal vulkaanuitbarstingen is in de loop van de tijd zeer groot geweest.

Geisers
De talrijke solfataren, fumarolen en spuitende heetwaterbronnen (geisers) vormen een begeleidend verschijnsel van het vulkanisme; de grootste hiervan is de Stóri Geysir (‘grote spuiter’), circa 80 km ten noordoosten van Reykjavik. Geisers ontstaan doordat ondergronds water in één klap omgezet wordt in stoom. Omdat het volume van stoom vele malen groter is als van water wordt het nog boven de stoom aanwezige water met een enorme kracht omhooggeduwd. Hierdoor spuit het water omhoog, soms wel zestig tot zeventig meter hoog.


Dieren op IJsland
De dierenwereld is niet erg rijk aan soorten vanwege de noordelijke ligging en het feit dat IJsland nog niet zo oud is. Reptielen, amfibieën, stekende insecten en dagvlinders komen er dus niet voor.

De poolvos is het enige oorspronkelijke zoogdier, dat altijd aanwezig is geweest in IJsland. Bijna alle andere landzoogdieren zijn met opzet of per ongeluk ingevoerd. Nertsen zijn geďmporteerd vanwege hun vacht. Ze zijn echter op grote schaal ontsnapt en komen nu veel in het wild voor. Rendieren zijn in de 18e eeuw ingevoerd en een aantal is verwilderd en leeft in de hoogvlakten in het oosten. Van grote waarde voor het IJslandse volk zijn de IJslandse pony en het IJslandse schaap, het paard als transportmiddel en het schaap voor zijn vlees en zijn vacht. Zonder deze dieren zou IJsland onbewoond zijn geweest.


IJsland is een belangrijk biotoop voor veel vogels. Er komen ongeveer 300 vogelsoorten op IJsland voor, waarvan het grootste deel trekvogel is. Het aantal broedvogels bedraagt slechts ongeveer 70, voornamelijk eendensoorten en kustvogels. De 6.000 km lange kust met veel klippen, rotsen en eilandjes is natuurlijk uitstekend geschikt voor het maken van nesten.

In de schone en heldere wateren op en rondom IJsland komt veel vis voor. Zalm en forel maken IJsland een eldorado voor sportvissers. De IJslandse rivieren wemelen van zalm, en forel komt veel voor in meren en beken. In de wateren rond IJsland komen ongeveer 150 verschillende vissoorten voor zoals kabeljauw, koolvis, heilbot en haring. In de wateren rond IJsland komen twee soorten zeehonden voor en ook dolfijnen en walvissen laten zich regelmatig zien.


Cultuur
Bevolking
De IJslanders zijn nakomelingen van de Vikingen, vermengd met Schotse en Ierse immigranten. Onder de buitenlanders wordt de grootste groep gevormd door de Denen.

Maar 18% van de totale oppervlakte van het eiland is bewoond, met name de zuid- en de westkust. Ongeveer 10% van de IJslanders woont op het platteland en de rest woont in steden en dorpen. IJsland heeft ca 310.000 inwoners en meer dan de helft daarvan leeft in en rond Reykjavik. Het overige deel van de bevolking woont grotendeels langs de kustlijn. Tijdens de zomermaanden is het binnenland enkel bewoond door duizenden schapen, paarden en miljoenen vogels.

Godsdienst
In IJsland kent men vrijheid van godsdienst. De Nationale Kerk van IJsland, de Evangelisch-Lutherse Kerk of de Volkskerk, waartoe 93% van de bevolking behoort, is de staatskerk; het land vormt een bisdom.

 foto's ter beschikking gesteld door Paul KornaatHet weer op IJsland
Het weer op IJsland is wisselvallig en onberekenbaar en u kunt op een dag dag totaal verschillende weersomstandigheden meemaken, van de zachtste zonnestralen tot de beruchte Noord-Atlantische stormwinden. Ondanks de noordelijke ligging, vlak onder de poolcirkel, heeft IJsland een redelijk mild klimaat dankzij de golfstroom die langs de kustlijn stroomt en zijn de korte zomers koel en de lange winters relatief zacht. Wolken, mist en neerslag komen het hele jaar door voor. De warmste maand is juli, de koudste januari. 's Zomers is de gemiddelde temperatuur in de kuststrook zo'n 12 graden (in het binnenland is het meestal iets kouder; er kán zelfs nachtvorst voorkomen) en de gemiddelde temperatuur in Reykjavik in januari ligt rond het vriespunt.

Voor wie geen specifieke plannen heeft, ligt de beste tijd om naar IJsland te gaan tussen eind juni en begin september. Van begin juli tot half augustus is het echt hoogseizoen en kan het bij de toeristische trekpleisters erg druk zijn. In september is het overal weer stil en is het vaak nog redelijk weer. Bussen rijden echter minder frequent of niet meer (binnenland en excursiebussen) en de zomerhotels en sommige musea zijn alweer gesloten. In het binnenland kan hier en daar al sneeuw vallen. De tweede helft van september toont IJsland in prachtige herfstkleuren.


Bekende bestemmingen en steden
Reykjavik
Alle dorpen en steden liggen aan de kust, in het binnenland woont niemand. Het dichtstbevolkte gebied ligt aan de zuidwestkust rond Reykjavik. De hoofdstad Reykjavik ligt aan de zuidwestkust en is 's werelds meest noordelijke hoofdstad.

Reykjavik is een prettige stad met een compact centrum. Alle andere plaatsen zijn niet meer dan dorpen, alleen Akureyri in het noorden van het land is iets groter. De grootste steden zijn de hoofdstad Reykjavik, Kópavogur, Hafnarfjördur en Akureyri.

Reykjavik is een ideaal uitgangspunt om de bekendste bezienswaardigheden van IJsland te ontdekken. Zo kunt u de Blue Lagoon bezoeken, of Geysir. De oorspronkelijke Geysir doet het inmiddels niet meer, omdat toeristen veel rotzooi in de aardopening gooiden. Gelukkig heeft de Strokkurgeiser een stukje verderop voor de aflossing van de wacht gezorgd. Om de paar minuten spuit hij een straal van 6 meter kokend water de hoogte in.
   meer over reykjavikEen andere must-see is de spectaculaire Gullfoss waterval. In de zomer, wanneer de lucht strakblauw is en de zon verblindend, worden er perfecte regenbogen over de rivier getekend. In mei staat het water van Hvitarivier het hoogst, dankzij het smeltwater uit de besneeuwde bergen.

De volgende plaatsen die een bezoek waard zijn, zijn de Skogafoss, de drijvende ijsschotsen in het Jokulsarlon gletsjermeer en het vredige Thingvellir National Park, waar het eerste IJslandse Parlement in het eerste millennium gevestigd was. Beschut door majestueuze, besneeuwde pieken vind je hier lieftallige beekjes, bossen en diepe ingesneden ravijnen die naar een heerlijk wandelgebied leiden. Verder zijn er boottochten mogelijk, waarbij u walvissen en dolfijnen kunt zien.

IJsland is geen land voor zonaanbidders met een gemiddelde zomertemperatuur van net 10 °C. Toch zijn de stranden een bezoek meer dan waard. Het zwarte, vulkanische zand geeft de uitgestrekte stranden van Sprengisandur langs de zuidkust een onwezenlijk uiterlijk. Wilt u te water gaan, dan bieden de thermische bronnen een interessant alternatief, die van The Blue Lagoon bij Reykjavik zijn het bekendst.


Het uitgaansleven neemt bij de IJslanders een zeer belangrijke plaats in. Het centrum van de hoofdstad biedt je de kans om daarvan een graantje mee te pikken. Ondanks dat je de taal niet verstaat, voel je je toch snel op je gemak tussen dit aparte, gulle volkje. Uiteindelijk is het de combinatie van spectaculaire taferelen en unieke geologische wonderen die van IJsland zo'n aparte aantrekkingspool maakt. Vanuit Reykjavik kan je drie van de interessantste plaatsen in één dag bezoeken.

Uitstapje naar Oost Groenland
Ammassalik, a different world
Met een bezoek aan het kleurrijke Ammassalik belandt u in een heel andere wereld. Met ruim 1.400 inwoners is Ammassalik de grootste plaats van heel Oost-Groenland, dat in bijna niets te vergelijken is met het 300 kilometer verderop gelegen IJsland. Ammassalik werd pas aan het eind van de 19de eeuw door Europeanen ontdekt. Mede hierdoor is er nog veel van de oorspronkelijke cultuur bewaard gebleven. De Inuit-bevolking leeft er nog deels van de jacht en de visvangst. Maar de moderne tijd heeft er ook zijn intrede gedaan.

Bij aankomst zijn er verschillende excursies mogelijk, zowel te voet, per boot als per helikopter. Deze excursies kunt u ter plekke boeken. Een boottocht langs de grillige kust tussen witte en blauwe ijsbergen door is een onvergetelijke ervaring, maar ook een wandeling langs de baai is schitterend. In de winter (t/m april) is de baai van Ammassalik nog bevroren en kun je te voet naar de vissersboten en ijsbergen wandelen. En eigenlijk mag een sledehondentocht dan niet op het programma ontbreken. Ook zijn er 's winters sneeuwscootertochten mogelijk.

Houd er rekening mee dat weersomstandigheden snel kunnen veranderen in Groenland. Eventuele extra kosten als gevolg van een vluchtvertraging door slecht weer zijn voor uw eigen rekening. Plan een uitstapje naar Oost-Groenland dan ook niet aansluitend op uw terugvlucht, maar bij voorkeur aan het begin van uw vakantie of neem een paar dagen speling.


Reizen naar IJsland
IJsland is een eiland en dus alleen per boot of per vliegtuig te bereiken. Binnen drie uur kun je in IJsland zijn.
    vervoer naar ijsland


Accommodaties
Er is geen gebrek aan accommodatie in IJsland. Een vakantie in IJsland kan qua luxe erg verschillen. U kunt kiezen uit hotels in allerlei prijsklassen, pensions en B&B-adressen. Daarnaast zijn er 's zomers veel internaten ingericht als tijdelijk hotel. Hier kunt u tegen gematigde prijzen (naar IJslandse maatstaven) overnachten. Een leuke manier om kennis te maken met het land en zijn bewoners is overnachten op een boerderij. Dit is zeker interessant als u van paardrijden houdt. Op veel boerderijen kunt u IJslandse paarden huren voor tochten in de omgeving. Ook kan er gekozen worden om te gaan kamperen, de keuze kan vallen op een van de zomerhuisjes of guesthouses, en ook is de mogelijkheid voor alleen een slaapzakaccommodatie ruimschoots aanwezig. Er is voor elk wat wils!
    hotels ijsland
    vakantiehuizen ijsland

   Handige links   Bijzondere reizen


   Scandinavie   Vakantietips   Accommodaties   Reizen A-Z   Sportreizen


   Landen   Steden


Quick links: all inclusives - autoverhuur - brochures - bungalows - campings - disneyland - fietsvakantie - hotels - huwelijksreizen - kerstvakanties - lastminutes - marathonreizen - paardrijvakanties - reisorganisaties - stedentrips - verre reizen - vliegtickets - wintersport - zeilvakanties - zonvakanties  Landen: argentinie - aruba - australie - belgie - bonaire - brazilie - bulgarije - canada - china - cuba - curacao - cyprus - denemarken - dominicaanse republiek - dubai - duitsland - egypte - engeland - finland - frankrijk - griekenland - hongarije - ierland - ijsland - india - indonesie - italie - kroatie - maleisie - marokko - mexico - nederland - nieuw-zeeland - noorwegen - oostenrijk - polen - portugal - schotland - spanje - thailand - tsjechie - turkije - usa - zuid-afrika - zwitserland   Steden: amsterdam - antwerpen - athene - bangkok - barcelona- berlijn - brussel - dublin - florence - glasgow - helsinki - istanbul - kopenhagen - kuala lumpur - las vegas - lissabon - londen - madrid - manchester - milaan - moskou - new york - oslo - parijs - praag - rome - stockholm - sydney - venetie - wenen  Websites van Travelto: boekhotel.nl - reishonger.nl - skivakanties-frankrijk - skivakanties-italie - skivakanties-oostenrijk - skivakanties-tsjechie - skivakanties-zwitserland - boekhotel.be - hotstart.be
Help: sitemap - foute info op site? - link toevoegen? - ideeen of tips?   Contact: email ons 

Info: over ons - in de pers - sitemap - contact - adverteren  
Service: link toevoegen - partner worden - linkservice (uniek in Nederland!)
Copyright © 2008 - 2021 Travelto - termen en condities - home

This website is powered by: Expedia is 's werelds grootste online reisbureau en aanbieder van hotelkamers. Het grootste aanbod bungalows en appartementen midden in de natuur met uitgebreide faciliteiten. Geniet van een heerlijk verblijf bij Landal GreenParks. Op Ebookers.nl kan je zelf een stukje vakantie boeken of combineren en zelf samenstellen: goedkope vliegtickets kan je bij verschillende airlines op prijs vergelijken en boeken, een auto huren doe je bij de meest gerenommeerde bedrijven aan de beste prijs! FOX Vakanties ......dé verre reizen touroperator! Budget wintersportvakanties met auto en bus naar de Franse Alpen. Een Husk Wintersport boek je al vanaf 59 euro inclusief busreis, accommodatie en skipas! Accorhotels.com, Europees marktleider in de hotellerie, met meer dan 4.000 hotels in 90 landen. Hotels voor iedereen; particulieren en zakelijk, vergaderingen en evenementen. D-reizen.nl - Dezelfde reis voor de laagste prijs Kras biedt stedentrips, vliegtickets en goedkope zonvakanties CheapTickets.nl is de website voor het online boeken van alle vliegtickets. Op de site vind je het meest complete aanbod van vluchten tegen de allerbeste prijzen.