VakantieWegwijzer Vakanties, lastminutes, wintersport en stedentrips.
Home     vakantietips     reisverslagen print deze pagina  twitter vakantiewegwijs
   Uitverkoop   Zonvakanties   Thema reizen   Lastminutes   Verre reizen   Auto vakanties   Wintersport   Vliegtickets   Stedentrips   Hotels   Campings   Bungalowparken   Accommodaties   Reisorganisaties

Reisverslagen

  reisverslagen   verrassend cuba   fietsen in de achterhoek   cultuur in zeeland   straybus nieuw-zeeland   bus zuid-amerika   linkoverzicht


De Zeeuwse cultuur is om je vingers bij af te likken!Af en toe lijkt het wel alsof Nederlanders de provincie Zeeland een beetje links laten liggen. Op zonnige dagen stromen de toegangswegen vol, maar voor de rest van het jaar heerst er een vreemd soort vooroordeel tegen deze provincie waar de frisse lucht bijna een handelsmerk is geworden. Dat Zeeland de provincie is met de meeste zonuren van Nederland, mag algemeen bekend zijn. Dat Zeeland leverancier is van Bolussen, Boterbabbelaars en Blof, weet ook bijna iedereen. Maar minder bekend is het feit dat in Zeeland de culturele evenementen de komende tijd bijna uit hun voegen barsten. Op Walcheren zindert het dit najaar in de plaatsen Middelburg, Vlissingen en Domburg van de culturele manifestaties. En net als de culinaire Zeeuwse specialiteiten zullen deze culturele hapjes ook zijn om je vingers bij af te likken!
    vvvzeeland.nl

Af en toe lijkt het wel alsof Nederlanders de provincie Zeeland een beetje links laten liggen. Op zonnige dagen stromen de toegangswegen vol,
				  maar voor de rest van het jaar heerst er een vreemd soort vooroordeel tegen deze provincie waar de frisse lucht bijna een handelsmerk is geworden.


Kunstmanifestatie Façade
In de binnenstad van Middelburg organiseert CBK Zeeland van 17 augustus tot en met 18 november een oogstrelende kunst- en architectuurmanifestatie. CBK Zeeland is een centrum voor beeldende kunst, vormgeving en architectuur. Projectleider Thom Schaar heeft veertien bekende kunstenaars, uit binnen- en buitenland, geëngageerd om in Middelburg op veertien plekken een installatie te maken rond het thema authenticiteit. Dit resulteert straks in een kunstroute door Middelburg waarin de kunstenaars spectaculaire ingrepen in het stadsgezicht hebben gedaan. Installaties van hout, draadwerk, speciale opstellingen, porseleinen objecten in nissen, fotocomposities; het is maar een greep uit de installaties die overal in Middelburg te zien zullen zijn. De beeldende kunst van Façade 2012 geeft de mogelijkheid om anders naar de omgeving te kijken. De wandelroute voert bovendien langs alle mooie plekjes van Middelburg. Twee vliegen in één klap, zogezegd. Behalve de kunstroute zullen lezingen, congressen en andere programma’s rondom Façade gepresenteerd worden.


Middelburg kent nog veel pittoreske straatjes In de kloostertuin komt ook een kunstwerk in het kader van Façade 2012


Ku(n)stpicknickplekken
Strandhotel Westduin is een ideale verblijfplaats voor wie enkele dagen op Walcheren de culturele manifestaties wil mee maken. Vanuit je riante hotelbed hoor je de zee ruisen en de zilte zeelucht stroomt vanzelf je kamer binnen als een soort wellness tijdens het slapen! Bij het hotel zijn fietsen en e-bikes te huur. Een mooie route die langs het hotel voert is de Themaroute Walcheren. Kunstenares Joke de Witte heeft op acht plaatsen langs deze route Ku(n)stpicknickplekken geïnstalleerd.

Bij Strandhotel Westduin zijn fietsen en e-bikes te huur. Een mooie route die langs het hotel voert is de Themaroute Walcheren. Kunstenares Joke de Witte heeft op acht plaatsen langs deze route Ku(n)stpicknickplekken geïnstalleerd.


Zeerotica in Vlissingen
We vertrekken naar het nabij gelegen Vlissingen voor een rondleiding door deze 700 jaar oude vestingstad. Hans van der Haven is één van de gidsen die via de VVV rondleidingen verzorgt voor grote en kleine gezelschappen. Hans voert ons eerst naar het Keizersbolwerk waar Michiel Adriaansz de Ruyter een prominente plaats inneemt. Deze zeeheld kom je overal in Vlissingen tegen. In het muZEEum aan de Nieuwendijk zijn ontelbare schilderijen en voorwerpen te vinden die herinneren aan deze beroemde Nederlander. En in het straatje achter het muZEEum kun je zijn geboortehuis vinden. Het muZEEum zelf is een schitterende compositie van oude gebouwen en moderne architectuur. Het muZEEum toont op veelal interactieve manier de betekenis van de zee voor Zeeland. Tot april 1913 is de expositie Zeerotica te zien. Een vrolijke tentoonstelling over zee, passie en lust aan de kust. Er hangen onder andere enkele werken van de grootmeester van de zeemanshumor, Jan Sanders. Ga daarna vooral even het dak op om over de stad Vlissingen en de zee uit te kijken.

Geboortehuis M.A. de Ruyter Affiche van tentoonstelling in Muzeeum


Met de Zonnetrein naar Panorama Walcheren
Voor een stadsrondrit door Vlissingen stappen we op de Zonnetrein. Voor 6 euro heb je een dagkaart en kun je onbeperkt op dit grotendeels door de zon aangedreven treintje stappen. Maar een kort ritje van en naar het station kan natuurlijk ook. Wij stappen uit bij de Zware Plaatwerkerij. In deze leegstaande fabriekshal wordt toegewerkt naar de presentatie van Panorama Walcheren. Onder leiding van schilder Jo Dumon Tak werken vier schilders en twee technici onverstoorbaar door aan een immens groot panorama met Vlissingen in de hoofdrol. Het streven is om in 2015, als Vlissingen 750 jaar bestaat, het eindproduct te presenteren. Panorama Walcheren zal dan 3000 vierkante meter linnen beslaan en zal waarschijnlijk het grootste geschilderde panorama ter wereld zijn. Op de website Panorama Walcheren is te zien wanneer dit project is te bezoeken.


Een klein gedeelte van Panorama Walcheren met de kunstenaar op de voorgrond De zonnetrein in Vlissingen


Wat Cannes kan, kan Zeeland ook
Voor de 14e keer vindt in Vlissingen van 14 t/m 23 september het Film Festival Film by the Sea plaats. Het "Cannes van Zeeland", groeide in die jaren uit tot een zeer goed bezocht filmfestival met een ongedwongen sfeer; het hoofdthema is film en literatuur. Een deskundige jury zal uit twaalf literatuurverfilmingen de Dioraphte Film- en Literatuuraward toekennen. Beasts of the Southern Wild van Benh Zeitlin is de openingsfilm op Film by the Sea 2012. Gedurende het festival zijn er diverse arrangementen mogelijk onder de noemer "Film & Food". Er worden in verschillende restaurants gerechten geserveerd die in relatie staan tot de film die vertoond wordt. Aan de wereldpremière van l’Amour des Moules gaat dan bijvoorbeeld een mosselmaaltijd vooraf. Het complete programma staat vanaf 1 september op de website.

Wat Cannes kan, kan Zeeland ook


Kunst in Domburg
Nog meer kunst aan de kust is te vinden in het nabij gelegen plaatsje Domburg. De gezonde lucht en het zeewater trokken rond 1835 vanuit heel Europa adellijke en invloedrijke personen aan die kwamen kuren in Domburg. Het duurde niet lang of kunstenaars en schilders wisten ook deze plaats te vinden; het Domburgse licht is wereldberoemd. Deze badcultuur bestaat niet meer, maar wat is gebleven zijn de herinneringen aan een bijzonder tijdperk met hun toenmalige bewoners. Piet Mondriaan, Charley en Jan Toorop en veel andere kunstenaars lieten hun sporen hier na. De Mondriaanwandeling "Baden in het verleden", verkrijgbaar bij het VVV kantoor, voert langs alle schilderachtige plekken uit het rijke verleden.


Schildersweek met veiling
De ontbijtzaal van Strandhotel Duinheuvel aan de Badhuisweg in Domburg fungeert overdag als Duingalerie. Iedereen kan hier gemakkelijk binnenlopen. Elk jaar wordt in Domburg de Schildersweek georganiseerd waarin 30 internationale kunstenaars hun visie op het licht van Walcheren middels fotografie en schilderkunst komen weergeven. De werken van het afgelopen jaar hangen in de Duingalerie. Op zaterdag 4 augustus worden in de grote zaal van het Badpaviljoen deze werken geveild.


Iedereen kan hier gemakkelijk binnenlopen. De ontbijtzaal van Strandhotel Duinheuvel aan de Badhuisweg in Domburg fungeert overdag als Duingalerie.   Statistieken   Vakantietips   Accommodaties   Reizen A-Z   Sportreizen


   Landen   Steden


Quick links: all inclusives - autoverhuur - brochures - bungalows - campings - disneyland - fietsvakantie - hotels - huwelijksreizen - kerstvakanties - lastminutes - marathonreizen - paardrijvakanties - reisorganisaties - stedentrips - verre reizen - vliegtickets - wintersport - zeilvakanties - zonvakanties  Landen: argentinie - aruba - australie - belgie - bonaire - brazilie - bulgarije - canada - china - cuba - curacao - cyprus - denemarken - dominicaanse republiek - dubai - duitsland - egypte - engeland - finland - frankrijk - griekenland - hongarije - ierland - ijsland - india - indonesie - italie - kroatie - maleisie - marokko - mexico - nederland - nieuw-zeeland - noorwegen - oostenrijk - polen - portugal - schotland - spanje - thailand - tsjechie - turkije - usa - zuid-afrika - zwitserland   Steden: amsterdam - antwerpen - athene - bangkok - barcelona- berlijn - brussel - dublin - florence - glasgow - helsinki - istanbul - kopenhagen - kuala lumpur - las vegas - lissabon - londen - madrid - manchester - milaan - moskou - new york - oslo - parijs - praag - rome - stockholm - sydney - venetie - wenen  Websites van Travelto: boekhotel.nl - reishonger.nl - skivakanties-frankrijk - skivakanties-italie - skivakanties-oostenrijk - skivakanties-tsjechie - skivakanties-zwitserland - boekhotel.be - hotstart.be
Help: sitemap - foute info op site? - link toevoegen? - ideeen of tips?   Contact: email ons 

Info: over ons - in de pers - sitemap - contact - adverteren  
Service: link toevoegen - partner worden - linkservice (uniek in Nederland!)
Copyright © 2008 - 2013 Travelto - termen en condities - home

This website is powered by: Expedia is 's werelds grootste online reisbureau en aanbieder van hotelkamers. Het grootste aanbod bungalows en appartementen midden in de natuur met uitgebreide faciliteiten. Geniet van een heerlijk verblijf bij Landal GreenParks. Op Ebookers.nl kan je zelf een stukje vakantie boeken of combineren en zelf samenstellen: goedkope vliegtickets kan je bij verschillende airlines op prijs vergelijken en boeken, een auto huren doe je bij de meest gerenommeerde bedrijven aan de beste prijs! FOX Vakanties ......dé verre reizen touroperator! Budget wintersportvakanties met auto en bus naar de Franse Alpen. Een Husk Wintersport boek je al vanaf 59 euro inclusief busreis, accommodatie en skipas! Accorhotels.com, Europees marktleider in de hotellerie, met meer dan 4.000 hotels in 90 landen. Hotels voor iedereen; particulieren en zakelijk, vergaderingen en evenementen. D-reizen.nl - Dezelfde reis voor de laagste prijs Kras biedt stedentrips, vliegtickets en goedkope zonvakanties CheapTickets.nl is de website voor het online boeken van alle vliegtickets. Op de site vind je het meest complete aanbod van vluchten tegen de allerbeste prijzen.