VakantieWegwijzer Vakanties, lastminutes, wintersport en stedentrips.
Home     landen     maleisie     eilanden print deze pagina  twitter vakantiewegwijs
   Uitverkoop   Zonvakanties   Thema reizen   Lastminutes   Verre reizen   Auto vakanties   Wintersport   Vliegtickets   Stedentrips   Hotels   Campings   Bungalowparken   Accommodaties   ReisorganisatiesMaleisische eilanden

  maleisie   kuala lumpur   maleisische eilanden   foto's   linkoverzicht maleisie


De eilanden van MaleisieLangs de kust van Maleisie liggen honderden eilanden. Sommige zijn bewoonbaar en begaanbaar, andere zijn nog onontgonnen en onbewoond. In het westen van Maleisie vind je de meest sfeervolle eilanden, voor de mooie bounty-eilanden kun je het best naar de oostkant van Malakka reizen.


Eilanden aan de westzijde van het schiereiland Maleisie
In de Straat van Malakka liggen enkele eilanden, die de moeite waard zijn van een bezoek. De meest bekende eilanden aan de westzijde van het schiereiland zijn Pulau Penang, Pulau Langkawi en Pulau Pangkor. Ze verschillen onderling erg en zijn niet te vergelijken.

De westzijde van het schiereiland Maleisie heeft een aantal mooie eilanden, toch halen de meeste het niet bij de schoonheid van de eilanden die aan de oostkust liggen. Wel zijn deze eilanden over het algemeen wat sfeervoller en dus ook drukker, dan de eilanden aan de oostzijde van Malakka. De eilanden zijn ook beter toegankelijk voor toeristen, de meesten kun je zelfs met het vliegtuig aandoen (max. 20 euro per persoon voor een enkele reis met lowcost-maatschappij Air Asia).


Pulau Penang

Maleisie: Pulau PenangHet bekendste eiland van Maleisie heet Penang, ook wel de parel van de oriënt genaamd (the Pearl of the Orient). Penang is al jaren een veel bezochte toeristische locatie. Voor Maleise begrippen toeristisch, maar vergeleken met Europese begrippen valt het reuze mee. Op het eiland zijn veel bezigheden en bezienswaardigheden, maar ook luieren aan het strand is prima mogelijk.

Het eiland heeft hoofdzakelijk een bevolking van Chinese afkomst en dat is te merken in de hoofdstad Georgetown. Georgetown is de tweede stad van Maleisie. Het is een drukke stad, waar het altijd hectisch is. Alles doet Chinees aan: de huizen, tempels, pagodes en clanhouses. Er is veel verkeer en er rijden fietstaxi's (trishaws) rond. De stad wordt gedomineerd door de toren van het grote winkelcentrum Komtar. De drukste winkelstraat van George Town is Penang Road. Je kunt hier terecht voor belastingvrije artikelen, van elektronica en hardware tot rugzakken en koffers. Je kunt dagenlang door deze drukke stad slenteren en de mooiste, verborgen tempels, pagodes en clanhouses ontdekken. Er rijdt voor toeristen ook een gratis bus langs de highlights van de stad.

Wanneer je maar een paar dagen op Penang verblijft, is het misschien praktisch om in een hotel in de stad te verblijven. Bezoek je het eiland echter voor een langere tijd, dan is het leuker om te kiezen voor het voormalige vissersplaatsje Batu Ferringhi of de badplaats Tanjung Bungah. De hotels liggen direct aan het langgerekte zandstrand. Maar door een aanlandige stroming wordt het water troebel en worden kwallen in de richting van de kust gedreven. Zwemmen is het grootste gedeelte van het jaar dus geen optie. Daartegenover staan de prachtige zwembaden (onder andere Golden Sands, Hard Rock Hotel, Park Royal en Rasa Sayang), die onder de palmbomen in de tuin direct aan het strand liggen.

Voor de prachtige stranden kun je het eiland overigens beter vermijden. Dan is het beter om naar bijvoorbeeld Langkawi te gaan. De oostkust van Maleisie (Perhentian of Redang) en Borneo kennen nog veel mooiere eilanden. Voor veel toeristen is het eten en de gezellige sfeer de hoofdreden om naar Penang te gaan. Wie wil snorkelen of duiken, boekt een tripje naar Pulau Payar. Dit kleine eilandje ligt tussen Langkawi en Penang. Het is beroemd om zijn mooie onderwaterwereld: kleurige vissen en koraal.


Pulau Langkawi

Maleisie Langkawi BeachLangkawi is een archipel van 99 eilanden in de Andamanse Zee, 30 kilometer van de kust van Maleisie. Langkawi is qua natuur een van de mooiste eilanden aan de westzijde van het schiereiland. De eilandengroep kenmerkt zich door mooie heuvels, valleien, bergen, jungle, prachtige ongerepte stranden, watervallen, rijstvelden en ouderwetse dorpjes. De donkere klippen voor de kust zijn donkergroen begroeid met ongerept oerwoud. Ze rijzen soms tot 60 meter steil omhoog uit de blauwe zee.

In tegenstelling tot het eiland Penang is Langkawi een bijzonder rustig eiland. Er is bijna geen nachtleven op het eiland, behalve bij de resorts zelf. Het eiland is goed bereikbaar (met het vliegtuig, of met de ferry vanaf Penang, het vasteland en zelfs rechtstreeks vanaf Thailand), wat het een ideale bestemming maakt voor de rustzoekers en natuurliefhebbers. De eilanden zijn een waar paradijs voor vlinder- en vogelkenners. Ook de sportliefhebbers kunnen hier goed aan hun trekken komen, het eiland leent zich goed voor diverse activiteiten. Langkawi staat ook bekend als grotteneiland, alhoewel je wel moeite moet doen om bij de grotten te komen.


Pulau Pangkor

Het eiland Pangkor zelf is een prachtig eiland
Het eiland Pangkor zelf is een prachtig eiland; het is eigenlijk het best te vergelijken met Langkawi; maar dan kleiner en ongerept. Vanaf de meeste resorts worden dagelijks activiteiten georganiseerd; zoals een korte jungletrek, vissen op zee, etc. Verder kun je nog naar Pangkor Town; het hoofdplaatsje van het eiland. Hier kun je lekker eten bij hawkers en kleine visrestaurantjes.

De naam van het eiland komt voort uit het Thaise 'Pang Ko', dat 'Beautiful Island' betekent. Eigenlijk betreft het een eilandengroep, met het hoofdeiland Pangkor, en daarnaast een drietal kleinere eilandjes: Pangkor Laut, Pulau Mentagor en Pulau Giam. Pangkor Laut is hiervan de bekendste, vanwege het iddylische resort dat je op dit kleine eiland vindt.

Momenteel is het een rustig eiland, dat vooral wordt aangedaan door toeristen die maar een paar dagen in Maleisie (Kuala Lumpur) verblijven. Pangkor is het beste met de auto of bus te bereiken. De trip vanaf Kuala Lumpur naar het eiland duurt ongeveer 3 uur en de boot doet er ongeveer 20 minuten over om je naar het eiland te brengen.


Pulau Ketam - Crab Island

Pulau KetamHet eiland Ketam is, zoals bijna alle eilanden in deze omgeving, bekend om de visserij. Vooral de krabvangst staat hier centraal, de naam Ketam staat dan ook voor Krab. Als je van vers zeevoedsel houdt, dan is dit eiland dé plek om te bezoeken. Toeristen kunnen hier, naast heerlijk eten, ook de visserij van dichtbij meemaken. Alles draait hier om vis, en toeristen kunnen naar de bekende Fishing Farm om vissen te bekijken en te voeren.

Het eiland kenmerkt zich door de paalwoningen, de zogenaamde dorpen op het water. Ze zijn zo gebouwd, dat het net lijkt alsof de huizen hier drijven.

Het eiland ligt voor de kust ter hoogte van Kuala Lumpur, zo'n 20 kilometer vanaf Port Klang, en is in 30 minuten met een snelle ferry bereikbaar. Vanaf de hoofdstad kun je bij KL Sentral met de trein naar Port Klang, om van hieruit de ferry te nemen naar het eiland. Veel inwoners van Kuala Lumpur bezoeken dit eiland om de dagelijkse drukte en hectiek te ontvluchten. Het gaat dan ook vooral om dagjesmensen, het eiland zelf heeft één hotel voor de mensen die langer willen verblijven.


Overige eilanden
Naast de bekende eilanden Langwaki en Penang, zijn er nog meer eilanden te vinden aan de westzijde van Maleisie (schiereiland), bijvoorbeeld pulau Sembilan, pulau Angsa en pulau Pisang.

Pulau Sembilan... negen eilanden bij elkaar, alle negen onbewoond. Omdat de eilanden niet bewoond worden, zul je er een oase van rust treffen. De eilanden liggen voor de kust bij de plaats Lumut, de vertrekplaats richting Pulau Pangkor. De boot brengt je in een uur naar de eilanden. De eilandengroep is vooral bekend om de goede vismogelijkheden, maar de eilanden zelf zijn ook erg mooi. Dus als je van vissen houd, is dit de place to go. De volgende eilanden vallen onder de 'Nine Islands'; Rumbia, Pulau Lalang, Pulau Saga, Pulau Buluh, Pulau Samak, Pulau Nipis, Pulau Agas, Pulau Miskin en Pulau Nyamuk. De omgeving rondom de eilanden is niet alleen bekend om het vissen. Normaal gesproken kun je ook prima duiken in de wateren rond Sembilan.

Het eilandje Angsa ligt in Selangor, zo'n 100 kilometer vanaf Kuala Lumpur. Het eiland is onbewoond, maar er is wel een vuurtoren gebouwd. Het is dus een belangrijk eiland voor de schepen die naar Port Klang varen, de haven van Kuala Lumpur.

Pulau Pisang is voor toeristen geen aantrekkelijk eiland. Het is een veelbesproken eiland tussen Maleisie en Singapore; beide landen menen er al jaren aanspraak op te kunnen maken. Er staat namelijk een belangrijke vuurtoren, hoofdzakelijk bedoeld ter begeleiding van schepen naar de haven van Singapore.


Eilanden aan de oostzijde van het schiereiland Maleisie
Aan de oostzijde vind je de bekendste eilanden Pulau Tioman, Pulau Redang en Pulau Perhentian. Deze eilanden zijn over het algemeen redelijk goed te bereiken en kenmerken zich als prachtige oorden van rust. Je vliegt normaal gesproken van Kuala Lumpur naar een van de steden aan de oostkust. Je kan ook de bus nemen naar Kuala Teregganu, of naar Kota Bharu. Van hieruit neem je dan een boot naar het betreffende eiland. De meest goedkope manier van vliegen is met Air Asia. Tickets naar een van deze steden heb je vaak al voor ongeveer 25 euro per persoon.

Vanaf de stad van aankomst neem je de taxi naar het dorp of stadje waar vandaan de boten naar de eilanden vertrekken. De boottocht neemt doorgaans niet meer dan 3 uur in beslag. Sommige van de eilanden zijn echte duikeilanden, anderen lenen zich beter voor het snorkelen.

Natuurlijk zijn er nog veel andere bewoonbare eilanden, deze zijn alleen niet of minder toegankelijk voor toeristen. Aan de oostzijde waait de moesson in de periode oktober tot en met februari. Deze moesson is zo nu en dan redelijk heftig. De meeste resorts zijn in de moesson-periode gesloten, alleen op Pulau Redang is het internationale Berjaya Redang resort wel het hele jaar geopend.


Pulau Redang

Pulau Redang Pulau RedangPulau Redang is een eilandengroep in de Zuid-Chinese Zee, aan de oostzijde van het schiereiland Maleisie. Redang is een beschermd zeegebied, ook wel Marine-park genaamd. Het eiland is echt heel mooi. Pulau Redang is vooral in trek bij duikers; je vindt er veel goede duikspots.

Naast het hoofdeiland bevat de eilandengroep nog veel andere kleine eilandjes. Het eiland is omringd door kristalhelder water en heeft diverse mooie duikgelegenheden voor de liefhebbers. Rondom het eiland kun je ook prima snorkelen, het koraal is onaangetast.

Niet veel Nederlandse reisorganisaties bieden het eiland Redang aan in hun reispakket. Wil je dus naar dit prachtige eiland, dan kun je het beste boeken via lokale (lees: Maleise) touroperators.

De boottocht naar de eilanden Redang, Tengah en Tenggol begint in Merang, een klein vissersdorp dat ten noorden van Kuala Terengganu ligt. De beste tijd om Redang te bezoeken is tussen april en oktober.


Pulau Tioman

Pulau TiomanAan de zuidoostzijde van het schiereiland Maleisie ligt een eilandengroep van 64 eilanden, waarvan Tioman Island het grootste eiland is. Andere bekende eilanden in deze regio zijn: Pulau Seri Bulat, Pulau Sembilang, Pulau Tulai, Chebeh, Pulau Labas en Pulau Renggis. De locatie waar Expeditie Robinson werd opgenomen ligt binnen deze eilandengroep. Rond het eiland Tioman kun je prima duiken en snorkelen, daarnaast kun je op het eiland ook allerlei activiteiten ondernemen.

Tioman is een bewoond eiland en heeft dan ook een flink aantal resorts en hotels. Je kunt op twee manieren naar Tioman Island, over land en zee, of door de lucht. Berjaya Air (van de hotelketen) brengt je met hun privé vliegtuig vanaf Kuala Lumpur naar Tioman, dit is echter wel een prijzige manier om op het eiland te komen. De tweede mogelijkheid is de bus. Bussen rijden voor weinig geld, in 4,5 uur van Kuala Lumpur naar het vissersdorpje Mersing. Hiervandaan vertrekken de boten naar Tioman of naar één van de andere eilanden binnen deze groep. Veel toeristen reizen vanaf Singapore met de bus naar Mersing, deze reis duurt 3,5 uur. Vandaar neem je de boot, die je in ongeveer 2 uur naar Tioman brengt.

Het binnenland van Tioman bevat jungles en bossen, de rand van het eiland is het dichtst bevolkt. Hier bevinden zich ook alle resorts. Tioman is net als Redang en de Perhentians in het noorden bekend als een duik- en snorkelparadijs. Ook andere watersporten worden hier veel beoefend. De betere stranden zijn: Genting Beach, Tekek Beach en Salang Beach.

De beste tijd om het eiland te bezoeken is tussen maart en oktober. De moesson waait er in de overige maanden. Een aantal specialistische reisbureaus in Nederland bieden Tioman Island aan in hun reispakket. Het loont echter de moeite om gewoon bij een goede Aziatische touroperator te boeken; dat scheelt vaak aanzienlijk in de kosten.


Pulau Perhentian

Pulau Perhentian Besar


Aan de noordoostzijde van het schiereiland Maleisie liggen twee eilanden tegen elkaar aan; de Perhentian Islands. De Perhentians bestaan uit het grote backpackers-eiland Perhentian Besar en het kleine eilandje Perhentian Kecil, waar vooral natuurliefhebbers komen. Op beide eilanden heb je een flink aantal accommodaties om te overnachten. Dit varieert van luxe resorts, waar je een huisje hebt met airco, tot de simpele lodges. Er zijn geen internationaal bekende hotels, wel een aantal kleine resorts.

Perhentian is een waar duik- en snorkelparadijs. Het is een ideaal eiland om je duikbrevet te halen. Er zijn op het eiland diverse duikscholen. Je betaalt in Maleisie doorgaans 800RM (ongeveer 175 euro) voor je PADI, wat aanzienlijk goedkoper is dan in Nederland. Wil je je PADI halen, dan moet je wel minimaal vijf dagen op het eiland verblijven.

Op beide eilanden heb je een aantal wandelpaden, er zijn alleen geen wegen. Omdat lopen in die warmte meestal niet erg prettig is, heb je op beide eilanden de mogelijkheid om gebruik te maken van de watertaxi. Je betaalt een klein bedrag om je met een klein bootje naar een bepaalde plek te laten vervoeren. Wanneer je naar afgelegen plekken gaat, maak dan vooraf afspraken over het ophalen. Ga je naar de wat drukkere gebieden, dan neem je daar gewoon weer een taxibootje terug.

De boottocht naar het eiland Perhentian begint in Kuala Besut, op een uurtje rijden vanaf Kota Bharu. Vanaf dit vissersdorpje vertrekt de boot naar het eiland, dat zo'n 20 kilometer (40 minuten) voor de kust ligt. Bij de kleine haven kun je ter plekke tickets voor de boten kopen. De boten vertrekken meerdere malen per dag; de laatste vertrekt rond 17.00u vanaf de haven.


Pulau Perhentian Kecil: Coral Bay

Overige eilanden
Het eiland Tenggol is een eiland waar niet zoveel mensen komen. Het is een klein eiland (maar twee kilometer lang en een kilometer breed) en hoofdreden voor een bezoek zijn de perfecte duikmogelijkheden. Door de prachtige koralen is het een bijzonder goede plek om te duiken en snorkelen. Er zijn een aantal kleinschalig opgezette resorts op het eiland, waar je kunt overnachten voor prijzen varierend van 30RM tot 115RM. Tijdens de moesson periode is alle accomodatie op het eiland gesloten, hier kun je in deze periode dan ook niet terecht. Het enige resort op het eiland is het Tenggol Aqua Resort, een resort speciaal gericht op duiken. Ook hier geldt weer dat de moesson actief is tussen oktober en maart.

Tussen Pulau Perhentian en Pulau Redang ligt het kleine eilandje Pulau Tengah, een vrij onbekend eiland dat maar weinig toeristen weten te vinden. Op het eiland vind je dan ook maar twee resorts. Ook voor Pulau Tengah geldt weer dat de duiksport centraal staat.
    meer over duikvakanties


Eilanden langs de kusten van Borneo
Ook Borneo kent een grote hoeveelheid mooie idyllische eilanden. De meesten hiervan bevinden zich binnen beschermde (natuur)gebieden. Bekend voorbeeld is Pulau Sipadan, waar vanaf 2005 geen toeristen meer mogen verblijven op het eiland zelf. Duiken en snorkelen rondom het eiland is nog wel mogelijk. De omringende eilanden (bv. Mabul) hebben een aantal kleine resorts. Prijzen varieren van 100 euro per huisje per nacht, tot wel 1.000 euro per nacht. De locatie is echter wel de mooiste ter wereld, in een uniek duikgebied. De eilanden zijn niet makkelijk in Nederland te boeken. Een aantal lokale (Maleise) reisbureaus bieden wel arrangementen aan naar deze eilanden.


Maleisisch Borneo Maleisie: het eiland Sipadan bij Borneo
Op vakantie naar Maleisie
Maleisie is een beetje een vreemde eend in de bijt ten opzichte van buurlanden zoals Thailand of Indonesie. Het land is vrij ontwikkeld en op veel plekken vind je er een Westerse standaard. Met Maleisië online prik je door deze eerste indruk heen en ervaar je het land "achter de schermen". Je slaapt in knusse hotelletjes, in sfeervolle houten jungle-chalets of in een hutje op het strand. Voorlopig verwijzen wij u voor meer informatie over Maleisie graag door naar de website van Maleisie online.


Maleisie is een beetje een vreemde eend in de bijt ten opzichte van buurlanden zoals Thailand of Indonesie. Het land is vrij ontwikkeld en op veel plekken vind je er een Westerse standaard. Met Maleisië online prik je door deze eerste indruk heen en ervaar je het land achter de schermen. Je slaapt in knusse hotelletjes, in sfeervolle houten jungle-chalets of in een hutje op het strand.
Quick links Maleisie

    Bali
    Indonesie
    Thailand

Multimedia Maleisie Bijzondere vakanties
 kaart  
 foto's  
 video's  
 Huwelijksreizen  
 Natuurreizen  
 Rondreizen  


   Statistieken


   Maleisie   Azie   Vakantietips   Accommodaties   Reizen A-Z   Sportreizen


   Landen   Steden


Quick links: all inclusives - autoverhuur - brochures - bungalows - campings - disneyland - fietsvakantie - hotels - huwelijksreizen - kerstvakanties - lastminutes - marathonreizen - paardrijvakanties - reisorganisaties - stedentrips - verre reizen - vliegtickets - wintersport - zeilvakanties - zonvakanties  Landen: argentinie - aruba - australie - belgie - bonaire - brazilie - bulgarije - canada - china - cuba - curacao - cyprus - denemarken - dominicaanse republiek - dubai - duitsland - egypte - engeland - finland - frankrijk - griekenland - hongarije - ierland - ijsland - india - indonesie - italie - kroatie - maleisie - marokko - mexico - nederland - nieuw-zeeland - noorwegen - oostenrijk - polen - portugal - schotland - spanje - thailand - tsjechie - turkije - usa - zuid-afrika - zwitserland   Steden: amsterdam - antwerpen - athene - bangkok - barcelona- berlijn - brussel - dublin - florence - glasgow - helsinki - istanbul - kopenhagen - kuala lumpur - las vegas - lissabon - londen - madrid - manchester - milaan - moskou - new york - oslo - parijs - praag - rome - stockholm - sydney - venetie - wenen  Websites van Travelto: boekhotel.nl - reishonger.nl - skivakanties-frankrijk - skivakanties-italie - skivakanties-oostenrijk - skivakanties-tsjechie - skivakanties-zwitserland - boekhotel.be - hotstart.be
Help: sitemap - foute info op site? - link toevoegen? - ideeen of tips?   Contact: email ons 

Info: over ons - in de pers - sitemap - contact - adverteren  
Service: link toevoegen - partner worden - linkservice (uniek in Nederland!)
Copyright © 2008 - 2021 Travelto - termen en condities - home

This website is powered by: Expedia is 's werelds grootste online reisbureau en aanbieder van hotelkamers. Het grootste aanbod bungalows en appartementen midden in de natuur met uitgebreide faciliteiten. Geniet van een heerlijk verblijf bij Landal GreenParks. Op Ebookers.nl kan je zelf een stukje vakantie boeken of combineren en zelf samenstellen: goedkope vliegtickets kan je bij verschillende airlines op prijs vergelijken en boeken, een auto huren doe je bij de meest gerenommeerde bedrijven aan de beste prijs! FOX Vakanties ......dé verre reizen touroperator! Budget wintersportvakanties met auto en bus naar de Franse Alpen. Een Husk Wintersport boek je al vanaf 59 euro inclusief busreis, accommodatie en skipas! Accorhotels.com, Europees marktleider in de hotellerie, met meer dan 4.000 hotels in 90 landen. Hotels voor iedereen; particulieren en zakelijk, vergaderingen en evenementen. D-reizen.nl - Dezelfde reis voor de laagste prijs Kras biedt stedentrips, vliegtickets en goedkope zonvakanties CheapTickets.nl is de website voor het online boeken van alle vliegtickets. Op de site vind je het meest complete aanbod van vluchten tegen de allerbeste prijzen.