VakantieWegwijzer Costa Rica
Home     landen     costa rica print deze pagina  twitter vakantiewegwijs   Costa Rica vakantie   Zonvakanties   Thema reizen   Lastminutes   Verre reizen   Auto vakanties   Wintersport   Vliegtickets   Stedentrips   Hotels   Campings   Bungalowparken   Accommodaties   Reisorganisaties


   Sponsor

Costa Rica

  costa rica   vakanties   lastminutes   vliegtickets   autoverhuur   hotels   vakantiehuizen   bestemmingen   foto's   kaart en plattegrond   video's   linkoverzicht


Algemene informatie over Costa Rica
Avontuur, tropische natuur en prachtige stranden!

Costa Rica is op de eerste plaats bekend om zijn bijzondere natuur met tropische oerwouden en nevelbossen, mangroven en savannes, maar ook om zijn vuurspugende vulkanen, borrelende kokendhete modder, gigantische watervallen en met palmbomen omzoomde stranden. Aapjes springen vrolijk door de bomen en kijken je nieuwsgierig aan, walvissen en dolfijnen springen dansend uit het water en als de avond valt, beginnen kikkertjes en krekels aan hun concert. In de natuur is het nooit stil..Reizen in Costa Rica
Costa Rica is een land om te gaan verkennen en elke dag weer een nieuwe verrassing op te doen! Met name populair bij natuurliefhebbers, backpackers en surfers!


Tucan in Costa Rica Whiteface in Costa RicaCosta Rica leent zich uitstekend voor een rondreis op eigen gelegenheid. Vlieg naar Costa Rica, laat je ophalen bij het vliegveld en zorg dat de volgende dag de huurauto bij het hotel klaar staat. Met het openbaar vervoer rondreizen door Costa Rica is ook een prima mogelijkheid. Diverse grotere reisorganisaties in Nederland en in Costa Rica organiseren groepsrondreizen. Bijvoorbeeld Sawadee, Tenzing Travel en Fox in Nederland, en: OpMaat, CRStours of Holland Hotels Costa Rica in Costa Rica.
    meer informatie over backpacken, surfen en rondreizen


Accommodatie
In Costa Rica bevinden zich door het hele land hotels in alle soorten en maten. Van heel eenvoudig tot 5 sterren hotels. Zij noemen zich hotels, lodges, cabinas, bungalows, resorts, inns, herberg, enz.

En eigenlijk is er altijd wel een slaapplek te vinden, hotels zullen zelden helemaal vol zitten. Behalve rond Kerst en Nieuwjaar en in de week voor Pasen! Want dan trekken de Tico’s (zoals de bewoners van dit land zichzelf noemen) massaal naar de kust en zijn de hotels daar vaak overvol. Reserveren is dan zeker gewenst.
    meer informatie over hotels en resorts


Restaurants
In Costa Rica kun je prima eten. In de restaurants met een Costaricaanse keuken zul je altijd de “casado” aantreffen op de menukaart. Casado betekent zoiets als “”getrouwd” dus met andere woorden “moeders pappot”, het eten zoals je thuis gewend bent. Voor de Tico is dat rijst met bonen, bakbanaan, koolsla, en een karbonade, vis of kip. Gezond en niet duur. Maar ook allerlei rijstgerechten, zoals rijst met kip, rijst met varkensvlees, rijst met garnalen. Er staat meestal ook vis op de menukaart, “pargo rojo” (zeebaars) bijvoorbeeld. Keuze genoeg dus.

Restaurant Costa Rica
Voor het ontbijt nemen de Tico’s een “Gallo Pinto”. Dat is een mengsel van rijst met bruine bonen en wat kruiden. Er wordt roerei of gebakken banaan bij geserveerd, vaak met wat fruit er bij, koffie, thee en sinasappelsap. In de wat meer toeristische plaatsen vind je overal wel pizzarestaurantjes. Maar ook allerlei specialiteiten restaurants kun je overal wel vinden. In het dorpje Ojochal bijvoorbeeld, in het zuidwesten van Costa Rica, kun je verrukkelijk eten in de Franse, Italiaanse, Indonesische of Duitse restaurants. Voor Europese begrippen zijn de restaurants niet duur.


Bekijk het actuele reisaanbod bij onze partners:
Riksja Kids | Summum | Worldticketcenter | Fox | Sawadee | Tenzing Travel


Het weer in Costa Rica
Het weer in Costa Rica is in geen enkel opzicht te vergelijken met het weer in Nederland of België. Als het hier gaat regenen dan koelt het meteen af en wordt het somber. In Costa Rica valt er gewoon een bui regen en daarna klaart het weer op en gaat de zon schijnen. Het is maar zelden dat het een hele dag regent. Costa Rica kent acht microklimaten. Elk klimaat heeft een ander soort weer, aan de kusten is het tropisch warm, in de bergen kan het ‘s avonds koud en mistig zijn en is een trui of vest erg prettig. In de Centrale Vallei, waar San José en de andere grote steden liggen, heerst een “eeuwige lente”, meestal is het daar tussen 20 en 25 graden. De droge tijd is van december tot medio april, de regentijd vanaf medio april tot en met november. Aan de Caribische kust kan het net andersom zijn.

In de droge tijd kan het in het noord westen van Costa Rica heel erg droog zijn, bomen en planten zijn kaal, het is erg stoffig. In het zuidwesten wil het soms nog wel eens een beetje regenen waardoor alles mooi groen blijft. In de regentijd, oftewel de groene tijd, begint normaal gesproken de dag met zonneschijn en moet je goed opletten niet te verbranden. De straling is in Costa Rica erg sterk. Neem goede zonnebrandolie mee en zet een pet of hoed op je hoofd. In de loop van de middag begint het te regenen. Soms blijft het echter de hele dag droog en soms begint het ‘s morgens al te regenen. Vooral in het regenwoud kan het natuurlijk flink regenen, de naam zegt het al. Maar als het dan regent is het niet koud (behalve boven in de bergen in het nevelwoud), neem een poncho mee of maak gebruik van een paraplu en je kunt gewoon doorgaan met genieten van de prachtige natuur van Costa Rica. Als het ‘s avonds regent koelt het lekker af en is het overal heerlijk fris.

Tijdens de regentijd komt ook een periode voor van een of twee weken, waarin het helemaal niet regent, de zogenoemde “kleine zomer”. Dit is meestal in de periode medio juli – medio augustus. Eind september en oktober zijn de maanden waarin tropische orkanen die door de Caribische zee stormen invloed uit kunnen oefenen op het weer in Costa Rica. Het komt zelden voor dat de orkaan zelf Costa Rica treft. Maar door de kern (lage druk) van die orkanen in de Caribische zee worden wolkenmassa’s vanuit de Pacific aangezogen. Deze wolkenmassa’s botsen tegen de bergen van Costa Rica en laten vervolgens hun water vallen in de vorm van heel veel regen. Je zult hier bijna nooit van die toestanden meemaken zoals je op de tv ziet in de USA en Cuba. Alleen veel regen en maar weinig wind. Wegen worden modderpoelen, rivieren stromen over. Gelukkig komt dat niet zo vaak voor. Gek genoeg kan het dan aan de Caribische kant van Costa Rica mooi droog weer zijn.

Ook in Costa Rica merken we dat er een klimaatsverandering aan de gang is. In de droge tijd gaat het ineens plotseling regenen en in de regentijd is het soms erg droog. Het weer in Costa Rica is net zo veranderlijk als in Europa en de rest van de wereld! Via allerlei websites kun je zien hoe het weer in Costa Rica is. Soms zie je dan op die websites grote wolkpartijen boven Costa Rica hangen, en/of wordt er regen en onweer voorspeld. Maar dat zegt weinig over het weer waar jij je op dat moment bevindt. In het ene dorp kan het regenen, terwijl het in het dorp 10 kilometer verderop droog is.


Costa Rica is een prachtig land om heen te gaan met een groepsreis! Hier een foto van de met palmen bezaaide kustlijn in het zuidwesten.


Bezienswaardigheden Costa Rica
Costa Rica is op de eerste plaats bekend om zijn bijzondere natuur, maar ook om zijn vuurspugende vulkanen en prachtige stranden. Bovendien zijn er veel bijzondere dieren te vinden in Costa Rica, zoals apen, luiaards, krokodillen, walvissen en dolfijnen, schildpadden en kikkertjes en heel veel vogels.

Vulkanen
Costa Rica is een echt vulkanenland. Door het hele land lopen diverse bergruggen, en een aantal daarvan is opgebouwd uit vulkanen. In de Centrale Vallei dichtbij de hoofdstad San José zijn de vulkanen Irazú en Poás te bezichtigen. De vulkanen liggen beide in een natuurpark. Irazú, vlak bij de stad Cartago, is een soort maanlandschap, heel bijzonder om te zien. Poás, bij Alajuela, heeft een kratermeer, waar het soms behoorlijk naar zwavel kan stinken. Ten oosten van Irazú ligt de vulkaan Turrialba, die na een lange slaaptijd in 2008 weer actief is geworden. Regelmatig komen er stoompluimen uit. De top is niet te bezoeken, vanwege de vulkanische activiteit. De meest bekende vulkaan van Costa Rica is Arenal. Deze vulkaan is momenteel (tijdelijk?) niet actief. Een goede plek om de vulkaan te zien is La Fortuna, of El Castillo. Wil je de vulkaan van dichtbij observeren, ga dan naar de Arenal Observatory Lodge. Wat verder naar het noorden liggen de wat minder bekende Tenorio en Miravalles vulkanen, en de Rincón de la Vieja. In het natuurpark aan de voet van deze vulkaan kun je prachtig wandelen. Hier zie je kokende bubbelende modder, en de stoom komt er zomaar de grond uit.

Natuurparken
Zo'n 20% van het oppervlak van Costa Rica bestaat uit natuurparken. De bekendste zijn:

  • Corcovado op het schiereiland Osa (meest ruige en ongerepte natuurgebied)
  • Manuel Antonio in het Centraal Pacific gebied (regenwoud aan het strand)
  • Monteverde in Guanacaste (nevelwoud)
  • Rincón de la Vieja in Guanacaste (vulkaan)
  • Tortuguero in het noordelijk Caribisch gebied (spectaculair regenwoud)
Watervallen
In Costa Rica zijn veel watervallen. Die zijn vooral in het regenseizoen spectaculair. Bij sommige watervallen bestaat de mogelijkheid om onder de waterval te zwemmen, of er langs omhoog te klimmen (rappeling). Een aantal van de bekendste watervallen zijn: La Paz, Nauyaca, en de waterval in de Río Celeste.

Heetwaterbronnen
Heetwaterbronnen vind je in de omgeving van Rincón de la Vieja en in de buurt van La Fortuna, bij de vulkaan Arenal. Maar ook bijvoorbeeld helemaal in het zuiden, vlak bij San Vito.

Nevelwouden
De nevelwouden van Costa Rica hebben een heel aparte flora en fauna. In deze wouden is ook de quetzal te zien, een schitterende vogel. De bekendste nevelwouden zijn gelegen in Monteverde in Guanacaste en rondom San Gerardo de Dota, aan de weg van San José naar San Isidro.

Mangroven
Costa Rica kent het grootste mangrovegebied van Centraal Amerika. Dit gebied ligt in de delta van de rivieren Térraba en Sierpe. Vanuit Sierpe worden tours georganiseerd met een bootje om hier in dit bijzondere gebied dieren te spotten: vier soorten apen, luiaards, boa constrictors, rode ara’s, kaaimans en krokodillen en heel veel vogels.

Dolfijnen en walvissen
Dolfijnen zwemmen het hele jaar door voor de kust van Costa Rica. Vooral aan de kust van de Pacific kun je ze regelmatig tegenkomen. Er zijn tours om de dolfijnen te bekijken. Het is in Costa Rica niet toegestaan om met dolfijnen te zwemmen, of om ze onder te brengen in een dolfinarium. Ze zwemmen vrij in de oceaan rond. De beste plek om walvissen te zien is het zuidwesten van Costa Rica. Voor de kust van het schiereiland Osa en van Costa Ballena zijn er per jaar twee perioden waarin bultrugwalvissen te spotten zijn. In december komen de walvissen uit het Noordpoolgebied naar deze streek om te paren. Dan kun je soms de mannetjes hoog boven het water uit zien springen. Ze blijven tot maart. In juli komen de walvissen uit het Zuidpoolgebied om hun jongen ter wereld te brengen. Ze blijven in ondiep water, omdat de baby’s nog niet zelf naar boven kunnen gaan om adem te halen. De moeders duwen ze met hun kop omhoog. Deze bultrugwalvissen blijven tot oktober voor de kust zwemmen. Goede plaatsen om walvissen en dolfijnentours te doen zijn bijvoorbeeld Uvita en Drake Bay.

Schildpadden
Eén van de grootste attracties van Costa Rica is het eieren leggen van de schildpadden. De Green Turtle legt zijn eieren op de stranden van Tortuguero van juli tot oktober. Langs de Caribische kust en in het nationale park Las Baulas in Guanacaste kun je van februari tot juni Leatherback schildpadden zien. Hawksbill en Loggerhead schildpadden komen minder vaak voor, en nestelen langs de Caribische kant in de zomermaanden. Hawksbill schildpadden zijn ook te zien in Ojochal, bij het Reserva Playa Tortuga, van juli tot december. In augustus en september komen de Olive Ridley schildpadden in groten getale aan land in Ostional in Guanacaste.

Indianen
In Costa Rica hebben ooit vele indianenstammen het land bevolkt. Nog steeds worden archeologische vondsten gedaan en verwondert men zich over hun bouwstijl. Gebouwen en uit natuurstenen opgebouwde wegen en aquaducten, schilderingen en maskers. Er zijn geheimzinnige zuiver ronde stenen bollen gevonden. Deze zogenoemde 'esferas' werden in de jaren 30 van de vorige eeuw ontdekt, toen oerwouden plaats moesten maken voor bananenplantages. Nu liggen deze bollen in bananenplantages, tuinen en parken. De grootste, met een doorsnede van ruim 2,80 m is te vinden in het museum.

Quick links Costa Rica

    Cuba
    Mexico


Cabanas in Costa Rica Krokodil in Costa Rica   Handige links


   Costa Rica   Vakantietips   Accommodaties   Reizen A-Z   Sportreizen


   Landen   Steden


Quick links: all inclusives - autoverhuur - brochures - bungalows - campings - disneyland - fietsvakantie - hotels - huwelijksreizen - kerstvakanties - lastminutes - marathonreizen - paardrijvakanties - reisorganisaties - stedentrips - verre reizen - vliegtickets - wintersport - zeilvakanties - zonvakanties  Landen: argentinie - aruba - australie - belgie - bonaire - brazilie - bulgarije - canada - china - cuba - curacao - cyprus - denemarken - dominicaanse republiek - dubai - duitsland - egypte - engeland - finland - frankrijk - griekenland - hongarije - ierland - ijsland - india - indonesie - italie - kroatie - maleisie - marokko - mexico - nederland - nieuw-zeeland - noorwegen - oostenrijk - polen - portugal - schotland - spanje - thailand - tsjechie - turkije - usa - zuid-afrika - zwitserland   Steden: amsterdam - antwerpen - athene - bangkok - barcelona- berlijn - brussel - dublin - florence - glasgow - helsinki - istanbul - kopenhagen - kuala lumpur - las vegas - lissabon - londen - madrid - manchester - milaan - moskou - new york - oslo - parijs - praag - rome - stockholm - sydney - venetie - wenen  Websites van Travelto: boekhotel.nl - reishonger.nl - skivakanties-frankrijk - skivakanties-italie - skivakanties-oostenrijk - skivakanties-tsjechie - skivakanties-zwitserland - boekhotel.be - hotstart.be
Help: sitemap - foute info op site? - link toevoegen? - ideeen of tips?   Contact: email ons 

Info: over ons - in de pers - sitemap - contact - adverteren  
Service: link toevoegen - partner worden - linkservice (uniek in Nederland!)
Copyright © 2008 - 2021 Travelto - termen en condities - home

This website is powered by: Expedia is 's werelds grootste online reisbureau en aanbieder van hotelkamers. Het grootste aanbod bungalows en appartementen midden in de natuur met uitgebreide faciliteiten. Geniet van een heerlijk verblijf bij Landal GreenParks. Op Ebookers.nl kan je zelf een stukje vakantie boeken of combineren en zelf samenstellen: goedkope vliegtickets kan je bij verschillende airlines op prijs vergelijken en boeken, een auto huren doe je bij de meest gerenommeerde bedrijven aan de beste prijs! FOX Vakanties ......dé verre reizen touroperator! Budget wintersportvakanties met auto en bus naar de Franse Alpen. Een Husk Wintersport boek je al vanaf 59 euro inclusief busreis, accommodatie en skipas! Accorhotels.com, Europees marktleider in de hotellerie, met meer dan 4.000 hotels in 90 landen. Hotels voor iedereen; particulieren en zakelijk, vergaderingen en evenementen. D-reizen.nl - Dezelfde reis voor de laagste prijs Kras biedt stedentrips, vliegtickets en goedkope zonvakanties CheapTickets.nl is de website voor het online boeken van alle vliegtickets. Op de site vind je het meest complete aanbod van vluchten tegen de allerbeste prijzen.