VakantieWegwijzer Bern
Home     steden     bern     bezienswaardigheden print deze pagina  twitter vakantiewegwijs
   Uitverkoop   Zonvakanties   Thema reizen   Lastminutes   Verre reizen   Auto vakanties   Wintersport   Vliegtickets   Stedentrips   Hotels   Campings   Bungalowparken   Accommodaties   Reisorganisaties

Bezienswaardigheden in Bern

  informatie   EURO 2008   bezienswaardigheden   restaurants en cafe's   musea   winkelen   vervoer   wijken   hotels   vliegtickets   stedentrips   foto's   kaarten   video's   linkoverzicht


De bekendste bezienswaardigheden van Bern


Sinds 1857 al bevinden de berengroeves zich in Bern, naar aanleiding van de legende dat de stichter van Bern, Berchtold V een beer op het schiereiland van de Aare doodde, is de beer het symbool van Bern geworden.
Bern is klein met een middeleeuwse binnenstad, vriendelijk en ietwat chic, maar wel toegankelijk. De binnenstad is zo mooi dat deze in 1983 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. Een kenmerkend beeld zijn de vele fonteinen, vaak versierd met sprookjesfiguren, en booggalerijen. Er kan heerlijk gewandeld worden langs de Aare en in de zomer is de schone rivier de zwemplek bij uitstek. Ook aan de loop van de rivier liggen de botanische tuin, het dierenpark Dählhölzli en de oude stadswijk Matte. Bern en de beer, zijn wapendier, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens een bezoek aan de stad mag een bezichtiging van de Bärengraben, waar de beren zich met wortelen laten voeren, niet ontbreken.

Bern heeft enorm veel bezienswaardigheden en musea.
Wij hebben deze even voor je op een rijtje gezet:
- Berengroeves
- De Marktgasse
- Bundeshaus
- Fonteinen
- Franse kerk
- Kornhaus
- Huis van Einstein
- Zytglogge
- Rathaus
- Kathedraal De Münster
- Einstein Museum
- Heiliggeistkirche


Het parlementsgebouw van Zwitserland staat in het centrum van Bern. Het oude stadsgedeelte is vandaag een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Bern. In de oude straten zijn er arcaden met vlaggen en bloembakken die een van de meest typische beelden van de stad vormen.


Berengroeves
Sinds 1857 al bevinden de berengroeves zich op deze locatie. Naar aanleiding van de legende dat de stichter van Bern een beer op het schiereiland van de Aare doodde, is de beer het symbool van Bern geworden. In de berengroeves kan je de beren in een vrij natuurlijke habitat in de weer zien. Sinds de renovatie van de groeves is de omgeving zo goed mogelijk aangepast aan de natuurlijke omgeving van de beren. Er zijn onder andere twee Pyreneese bruine beren te zien. Je kunt de beren elke dag in openlucht gaan bekijken.
 terug naar boven


De Marktgasse
De Marktgasse is de hoofdstraat van Bern. Aan het begin van deze straat staat de Zeitglockenturm, die dateert uit de 15e eeuw. Het is het belangrijkste monument van de stad. De nar luidt ieder uur de klokken, enkele minuten daarvoor komen de figuurtjes en beertjes in beweging en draaien ze naar buiten op het moment dat de klokken slaan. Deze toren is onder begeleiding te bezichtigen. De straat zelf bestaat uit 17e en 18e eeuwse woningen en straalt in zijn kleur en historie. Onder andere door de vlaggen aan de gevels van de huizen. In deze straat staat ook de voormalige zeer kleine woning van Einstein, wat heden ten dage een museum is met onder andere zijn werktafel. Hier ontwikkelde hij zijn relativiteitstheorie.
 terug naar boven


Bundeshaus
Het prachtige parlementsgebouw in Bern is een indrukwekkende bezienswaardigheid, mede door de symbolische betekenis van het plein waaraan het zich bevindt. Het bouwwerk staat bovenop een klip boven de rivier de Aare. Bij het gebouw hoort een plein waar veel fonteinen en terrassen zijn. Het is mogelijk om via een rondleiding het gebouw te verkennen. Het parlementsgebouw werd tussen 1852 en 1902 in verschillende fases geconstrueerd tot een driedelig complex. Meer dan 38 Zwitserse artiesten hielpen mee aan de decoratie van het gebouw. Binnenin zijn de overweldigende hal en de historische elementen een must see. Vandaag is het gebouw nog steeds de zetel van de Zwitserse regering en het parlement. Iets verder vind je de Kafigtürm, één van Berns oudste gebouwen.
 officiële website
 terug naar boven


Fonteinen
Wanneer je door Bern wandelt, zal je merken dat de ene fontein de andere opvolgt. Fonteinen zijn onlosmakelijk met het stadsbeeld verbonden en staan symbool voor stadshelden en historische gebeurtenissen. Je vindt er meer dan 100 over de hele stad verspreid. Sommige hebben een standbeeld, andere zijn heel eenvoudig. De standbeelden zijn vaak allegorische figuren. Sommige dateren zelfs nog uit de 16de eeuw. Kijk tijdens je wandeling zeker uit naar de 26 fonteinen op het Parlementsplein. Vooral 's avonds is het hier bijzonder sfeervol dankzij de feëerieke verlichting. Een paar van de mooiste zijn de Kindlifressersbrunnen (Kindetersfontein), de Musketierfontein, de Samsonfontein en de Zahringenfontein.
 terug naar boven


Franse kerk
De eerste stenen van deze schattige kerk werden in 1270 gelegd, wat de Franse kerk vandaag de oudste van Bern maakt. De kerk maakte deel uit van het Dominicaanse klooster dat er in 1269 gesticht werd. Later ging de kerk toebehoren aan Franssprekende protestanten en nog later in 1685 werd het een opvangcentrum voor Hugenootvluchtelingen. Vandaag de dag is de kerk opnieuw in gebruik als gebedsplaats. Je kan gewoon een bezoekje brengen of een dienst bijwonen. Op een steenworp van de kerk ligt het Kornhaus.
 terug naar boven


Kornhaus
Het Kornhaus is een van de architecturale hoogtepunten van de hoogbarok en bestond aanvankelijk uit drie verdiepingen waar graan bewaard werd. De kelder werd voorbehouden voor het stockeren van wijnvaten. Aan het einde van de 19de eeuw deed het Kornhaus dienst als pub en in 1983 werd het gebouw omgevormd tot een locatie voor festiviteiten. Je kan er onder meer theatervoorstellingen bijwonen, de bibliotheek en het forum voor media en design bezoeken of genieten van een gastronomische maaltijd in de Kornhauskeller. Niet veel verder ligt de Franse kerk.
 officiële website
 terug naar boven


Bern ligt in een rivierlus van de Aare. De Zytglogge is een middeleeuwse toren in de oude stad van Bern.
Huis van Einstein
Albert Einstein is zonder twijfel Berns beroemdste inwoner geweest. In zijn bescheiden (te bezoeken) bovenwoning aan Kramgasse formuleerde hij in 1905 de relativiteitstheorie. Einstein leefde van 1879 tot 1955 en in 1977 slaagde de Albert Einstein Society erin om zijn voormalig appartement in de Kramgasse te huren. Zijn oude meubels werden in ere hersteld en het appartement werd voor het publiek opengesteld. Je krijgt er onder meer foto's te zien van de periode waarin hij in de stad verbleef en enkele van zijn handgeschreven wetenschappelijke documenten.
 officiële website
 terug naar boven


Zytglogge
Over welke brug je ook aankomt, je komt altijd uit bij de Zytglogge, die ooit deel uitmaakte van de westelijke verdedigingsmuur die steeds verder naar het westen werd verplaatst. Het uurwerk, dat van 1530 dateert, levert elk heel uur een spektakel op, opgevoerd door de oude Chronos, een kukelende haan, een leeuw met een scepter, een berenprocessie en een klokkenluidende nar. Binnen (dagelijkse tour om 14.30 uur, reserveren) blijkt de verbazingwekkende precisie van de klok, met een afwijking van 6 seconden per etmaal.

De Zytglogge is een middeleeuwse toren in de oude stad van Bern. Hij werd gebouwd in de 13de eeuw en heeft achtereenvolgens dienst gedaan als waaktoren, gevangenis, klokkentoren en nu uiteindelijk als een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad.

De toren met een hoogte van 54 meter heeft in de loop der tijden heel wat veranderingen gekend. In 1770 kreeg de toren een laatbarokke stijl aangemeten. Die renovatie heeft de meeste sporen nagelaten, hoewel je er ook andere stijlkenmerken in terugvindt.

In de koepel aan de top van de toren hangen de bronzen klokken, die ieder uur luiden. De grote klok is nog steeds dezelfde als na de reconstructie van de toren in 1408. Buiten zie je een verguld beeld van Chronos, de Griekse personificatie van de tijd, die tegen de klok slaan. Aan de westelijke en de oostelijke kant van de toren hangen schitterende uurwerken. De astronomische klok van de toren is een echt kunstwerk op zich.
 meer zytglogge op wiki
 terug naar boven


Rathaus
Het laatgotische stadhuis van Bern, gebouwd in 1416, is een indrukwekkend gebouw met een mooie voorgevel. De dubbele trap aan de voorkant is versierd met maaswerk en steenreliëfs. Niet ver van het Rathaus staat de St. Peter en St. Paul-kerk. het Rathaus vind je in het oude centrum van Bern, dat op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Het Rathaus is de zetel van de stadsraad en van de regering van het kanton Bern.
 terug naar boven


Kathedraal De Münster
De Berner Münster is de gotische kathedraal van Bern. Het is een monument van de late gotiek en het ligt midden in de oude stad. Zoals vroeger gewoon was, lopen hier nog steeds bijna alle straten naar de kathedraal. De kathedraal werd voltooid in 1421, toen Bern al een welvarende stad was. In de eeuwen erna bleef men aan de kerk sleutelen. De kerktoren, met een hoogte van 100 meter, is de hoogste van Zwitserland en werd pas voltooid in 1893. Tijdens de eeuwen dat er aan de kerk gewerkt werd, werd Bern protestants, en de kathedraal dus ook.

Boven het hoofdportaal van de kerk kun je een van de mooiste laatgotische beeldencollecties van Europa bewonderen. Op deze afbeelding staan ruim 230 figuren en de beeldengroep beeldt de Dag des Oordeels uit. Het zijn de enige beelden in Bern die de Beeldenstorm tijdens de protestantse reformatie overleefden.

De Berner Münster werd in de vijftiende eeuw vooral gebouwd als statussymbool voor de stad en moest veel macht en weelde uitstralen. Dat doel komt ook vandaag nog tot uiting in het weelderige decor met houtsnijwerk en prachtige glas-in-loodramen. De kerktoren is, mits een kleine bijdrage, open voor het publiek. Als je alle treden kunt overwinnen, word je beloond op een weids uitzicht. Je kunt zelfs de Alpen zien liggen!
 terug naar boven


Einstein Museum
Het Einstein Museum, gevestigd in het Historisch Museum net over de Kirchenfeldbrug, geeft uitleg. Trek er zeker drie uur voor uit, het is een boeiend overzicht van het leven en de wereld van de grote geleerde. Komisch is het briefje dat de zesjarige Ann hem stuurde: 'Ik denk dat u uw haar moet laten knippen. Dan ziet u er beter uit.'
 officiële website
 meer musea in bern
 terug naar boven


Heiliggeistkirche
Op de Bahnhofplatz (stationsplein) staat de Heiliggeistkirche, die door velen beschouwd wordt als de mooiste barokke reformatiekerk van Zwitserland. De 18de-eeuwse kerk is een ontwerp van architect Niklaus Schiltknecht. Hij bouwde de kerk van 1726 tot 1729, ter vervanging van de laatmiddeleeuwse kapel van het hospitaal van de Heilige Geest die hier eerder stond.

De buitenkant van het gebouw straalt vooral soberheid en strengheid uit. Binnen krijg je een verfijnd barok interieur te zien met 14 zandstenen pilaren en galerijen. De oude koorstoelen werden gered van de oude kerk die op deze plaats stond.
 officiële website
 terug naar boven


   Handige links   Multimedia Bern   Vakantietips   Accommodaties   Reizen A-Z   Sportreizen


   Landen   Steden


Quick links: all inclusives - autoverhuur - brochures - bungalows - campings - disneyland - fietsvakantie - hotels - huwelijksreizen - kerstvakanties - lastminutes - marathonreizen - paardrijvakanties - reisorganisaties - stedentrips - verre reizen - vliegtickets - wintersport - zeilvakanties - zonvakanties  Landen: argentinie - aruba - australie - belgie - bonaire - brazilie - bulgarije - canada - china - cuba - curacao - cyprus - denemarken - dominicaanse republiek - dubai - duitsland - egypte - engeland - finland - frankrijk - griekenland - hongarije - ierland - ijsland - india - indonesie - italie - kroatie - maleisie - marokko - mexico - nederland - nieuw-zeeland - noorwegen - oostenrijk - polen - portugal - schotland - spanje - thailand - tsjechie - turkije - usa - zuid-afrika - zwitserland   Steden: amsterdam - antwerpen - athene - bangkok - barcelona- berlijn - brussel - dublin - florence - glasgow - helsinki - istanbul - kopenhagen - kuala lumpur - las vegas - lissabon - londen - madrid - manchester - milaan - moskou - new york - oslo - parijs - praag - rome - stockholm - sydney - venetie - wenen  Websites van Travelto: boekhotel.nl - reishonger.nl - skivakanties-frankrijk - skivakanties-italie - skivakanties-oostenrijk - skivakanties-tsjechie - skivakanties-zwitserland - boekhotel.be - hotstart.be
Help: sitemap - foute info op site? - link toevoegen? - ideeen of tips?   Contact: email ons 

Info: over ons - in de pers - sitemap - contact - adverteren  
Service: link toevoegen - partner worden - linkservice (uniek in Nederland!)
Copyright © 2008 - 2021 Travelto - termen en condities - home

This website is powered by: Expedia is 's werelds grootste online reisbureau en aanbieder van hotelkamers. Het grootste aanbod bungalows en appartementen midden in de natuur met uitgebreide faciliteiten. Geniet van een heerlijk verblijf bij Landal GreenParks. Op Ebookers.nl kan je zelf een stukje vakantie boeken of combineren en zelf samenstellen: goedkope vliegtickets kan je bij verschillende airlines op prijs vergelijken en boeken, een auto huren doe je bij de meest gerenommeerde bedrijven aan de beste prijs! FOX Vakanties ......dé verre reizen touroperator! Budget wintersportvakanties met auto en bus naar de Franse Alpen. Een Husk Wintersport boek je al vanaf 59 euro inclusief busreis, accommodatie en skipas! Accorhotels.com, Europees marktleider in de hotellerie, met meer dan 4.000 hotels in 90 landen. Hotels voor iedereen; particulieren en zakelijk, vergaderingen en evenementen. D-reizen.nl - Dezelfde reis voor de laagste prijs Kras biedt stedentrips, vliegtickets en goedkope zonvakanties CheapTickets.nl is de website voor het online boeken van alle vliegtickets. Op de site vind je het meest complete aanbod van vluchten tegen de allerbeste prijzen.